Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor: Nu avem ce să sărbătorim în 2018 și nici nu vrem asta. Statul român a încercat mereu să ne asimileze

Kelemen Hunor: Nu avem ce să sărbătorim în 2018 și nici nu vrem asta. Statul român a încercat mereu să ne asimileze

1 minut de citit Publicat la 13:25 04 Aug 2017 Modificat la 13:25 04 Aug 2017

"Cea mai mare eroare ar fi sa ne cantonam in pozitia ariciului in 2018",  spune presedintele UDMR, Kelemen Hunor, intr-un interviu pentru publicatia clujeana Szabadsag.ro, scrie Hotnews.ro. Seful UDMR spune ca "Romanii trebuie sa accepte ca noi nu vom putea si nici nu vrem sa sarbatorim 2018. Aceasta acceptare ar trebui sa fie parte a intelegerii si respectului reciproc".

"Sunt sigur ca daca statul roman in ultimii 100 de ani nu ar fi incercat in mod permanent si deschis sa asimileze minoritatile si sa lichideze orice ce nu este roman, atunci generatia de astazi s-ar pozitiona altfel fata de acest subiect. Dar pentru ca intre cele doua razboaie mondiale si sub regimul Ceausescu aceasta intentie a fost una neechivoca, iar dupa 1989 deseori s-a putut sesiza acest scop neexprimat expres, este evident ca se regenereaza fricile: romanilor este frica ca noi vrem sa rupem Ardealul, iar maghiarii se tem ca romanii vor sa ne ia identitatea etnica. Evident ca aceste frici se ancoreaza in trecut si in viitor si nu vad posibilitatile prin care am putea sa schimbam ceva in mod fundamental. Periodic ma tem ca din cauza faptului ca in Romania nu prea avem ce rezultate sa prezentam in anul centenarului, acest an va fi trecut cu un nationalism de prost gust, directie in care a avut o tentativa deja rectorul Universitatii Babes Bolyai (UBB). Nu vor putea sa spuna ca am construit 1800 de km de autostrada, am legat dupa 100 de ani regiunile istorice prin infrastructura. Nu putem sa raportam ca daca ne urcam astazi in tren in Bucuresti, vom ajunge la Blaj mai repede decat acum 100 de ani. Vor putea sa spuna ca dureaza mai mult calatoria cu o ora si jumatate de la Blaj la Bucuresti decat acum 100 de ani. Deci, din acest punct de vedere pentru mine este o mare intrebare ce poate sa prezinta statul roman , in afara faptului ca exista si dupa 100 de ani. In astfel de situatii exista tendinta sa sarbatoreasc cu tot felul de retorici nationaliste cei 100 de ani", afirmă Kelemen Hunor. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole