Kelemen Hunor, președintele UDMR, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre principalele probleme cu care se confruntă România și cum pot fi acestea remediate. El a mai subliniat că e nevoie de o politică publică pe termen lung pentru ca românii să nu mai fie nevoiți să plece din țară.
Potrivit acestuia, România stă cel mai prost la capitolul natalitate, având în vedere faptul că pleacă oamenii din țară, iar natalitatea este foarte scăzută.
„Eu eu plec de la următoarea idee: sunt două chestiuni fundamentale pentru orice stat, pentru orice societate, și vorbesc de oameni, de chestiunile demografice, de natalitate și de încredere și speranță în politică. Cea mai de preț este speranța. În acest moment lipsește și speranța, lipsește și încrederea. Pleacă oamenii din țară, natalitatea e foarte scăzută. În acest moment, dacă continuăm trendul, putem spune liniștit că, în 2040, toate sistemele mari se vor prăbuși: sănătate, pensii, sistemele sociale.
În 2050 vom avea o țară foarte frumoasă, mare, poate că vom avea și autostrăzi și în vest, și în est, și în sud, în toate direcțiile, însă nu vom avea popor. Asta este problema cea mai mare. Și dacă ne uităm la piramida de vârstă, lucrurile stau și mai rău, din păcate.
Trebuie să ai o politică publică de termen foarte-foarte lung, de a susține familiile tinere, de a crea locuri de muncă, de a asigura creșterea economică și de a reda speranța că în țara ta, pe pământul tău natal, poți să construiești un viitor. Este cel mai greu lucru de făcut în acest moment. E ușor să faci un spital dacă ai bani, e ușor să faci o autostradă dacă ai bani și ai tehnologie, dar să redai speranța e foarte, foarte greu. Și eu plec de la această idee. Degeaba faci altceva dacă oamenii vor pleca și vor vota cu piciorul. În continuare nu ai rezolvat nimic.
În primul rând, mentalitatea trebuie schimbată, asta e prima soluție, trebuie un model. Președintele trebuie să fie un model”, a declarat Kelemen Hunor, în direct la Antena 3 CNN.
Kelemen Hunor: „Să discuți în campania prezidențială despre notele din '86 a lui Ciolacu?”
Întrebat dacă vreunul dintre candidații la alegerile prezidențiale poate fi considerat un model, președintele UDMR a răspuns astfel:
„În acest moment încă n-am văzut proiectele lor, propunerile lor.
Dar să discuți în campania prezidențială despre notele din '86 a lui Ciolacu?
Problema este că trebuie să vină oamenii cu o ofertă, trebuie să spună care-s problemele României reale, trebuie să spună și ei, nu numai eu sau ceilalți. Și atunci putem spune dacă au capacitatea de a reda speranța, dacă au capacitatea de a crește încrederea între stat și cetățean sau cetățean și stat, că eu pun cetățeanul pe primul loc, că statul e pentru cetățean și nu invers, dacă reușesc să crească încrederea între cetățeni și între diferite segmente sociale și apoi, sigur, putem discuta și de speranță, și de proiecte”, a mai completat Kelemen Hunor, în direct la Antena 3 CNN.