Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Kelemen Hunor: "Candidez pentru a fi purtătorul de mesaj al celor necăjiți. Cu Iohannis nu avem nicio relație"

Kelemen Hunor: "Candidez pentru a fi purtătorul de mesaj al celor necăjiți. Cu Iohannis nu avem nicio relație"

A.I.
2 minute de citit Publicat la 21:28 24 Sep 2024 Modificat la 08:48 25 Sep 2024

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit la Antena 3 CNN despre candidatura sa la președinție, despre relația cu președintele Iohannis și cu alți lideri politici, dar și despre programe precum "România Educată", inițiativă al cărei eșec este frecvent invocat.

"Eu o duc pe fetița mea la școală dimineață, înainte să mă urc în avion să vin spre București. Au, cu toții, în clasele III, IV, V, niște valize de parcă pleacă în călătorie de o săptămână. Dacă îi pui rucsacul, cade copilul pe spate. Deci, să stea un copil de clasa a VII-a sau de clasa a VIII-a 40 de oră pe săptămână, la școală, cât stă un adult la locul de muncă? E crimă!

Deci, de ce scoatem noi pe bandă rulantă anafabeți funcționali? Fiindcă sistemul este extrem de rigid. După (cele 40 de ore pe săptămână, copilul) ar trebui să facă și sport, ar trebui să mai stea și cu prietenii și, eventual, și cu familia. Deci, noi nu creștem spirite, ci oameni care, după aceea (la absolvire, n.r.) nu se vor descurca.

Cadrul e fain în legea României educate, dar conținutul e foarte rigid. Urmează ca viitoarea guvernare să mai flexibilizeze sistemul, dacă poate și dacă dorește", a spus liderul UDMR, provocat să comenteze programul "România Educată", a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor:  "Nu avem nicio relație cu Klaus Iohannis"

El a fost întrebat de relația UDMR cu președintele Klaus Iohannis

"Nu avem nicio relație, de niciun fel. Deci, eu m-am întâlnit ultima dată cu președintele Iohannis atunci când au fost consultările, anul trecut, în iunie, la Cotroceni. De atunci, n-am mai vorbit cu el, n-am avut ocazia, nu am creat ocazia", a răspuns Kelemen.

El a detaliat și relațiile cu alți lideri politici.

Cu premierul Marcel Ciolacu: " O relație de colegialitate. Săptămâna trecută am vorbit la telefon, acum două-trei săptămâni ne-am întâlnit. Suntem colegi de foarte mult timp. Pot să spun că de foarte multe ori avem păreri diferite, de exemplu, despre impozitul progrese progresiv versus cota unică. Nu putem să ne înțelegem, dar asta nu înseamnă că nu ne respectăm."

Cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă: "Foarte rar reușim să vorbim. Cam o dată la o jumătate de an."

Cu șefa USR, Elena Lasconi: "Nu o cunosc, n-am vorbit niciodată. Am schimbat un mesaj când a fost ales să aleasă. Am felicitat-o."

Cu liderul AUR, George Simion: "În Parlament? Da, vorbim: 'Bună ziua, George. Salut!' și cam atât.

Cu Diana Șoșoacă: "Nu am vorbit niciodată."

Kelemen Hunor:  "Vreau să fiu purtătoru de mesaj al celor necăjiți"

Liderul UDMR a clarificat și de ce candidează la președinție, în contextul în care ponderea etnică a maghiarilor în România nu lasă multe șanse unei astfel de candidaturi.

"Fiindcă vreau să fiu purtătorul de mesaj al celor necăjiți și, bineînțeles, purtătorul de cuvânt al comunității mele. Dar, dincolo de aceste aspecte, vreau să arăt care sunt problemele reale ale României și să vin și cu soluții, în momentul în care intrăm în campania electorală. Fiindcă din eu îmi permit acest lucru: să vorbesc despre ceea ce cred eu că trebuie să vorbesc într-un an electoral", a explicat el. 

Liderul UDMR a mai spus că "prejudecățile oamenilor" reprezintă principalul său contracandidat. 

"Aceste stereotipuri, 'de ce candidează un maghiar dacă, oricum, n-are nicio șansă'. Dar, slavă Domnului, am multe mesaje și multă susținere și din partea românilor și acest lucru pe mine mă onorează", a concluzionat el.

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole