Antena 3 CNN Actualitate Kelemen, despre demisia ministrului Educaţiei: „Nu a vrut să accepte rezolvarea problemei prin OUG”

Kelemen, despre demisia ministrului Educaţiei: „Nu a vrut să accepte rezolvarea problemei prin OUG”

3 minute de citit Publicat la 15:19 27 Sep 2018 Modificat la 15:19 27 Sep 2018

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, pentru AGERPRES, referindu-se la demisia ministrului Educaţiei, că acesta a luat decizia întrucât nu a vrut să accepte rezolvarea prin ordonanţă de urgenţă a problemei legate de predarea limbii române în şcolile minorităţilor.

"E un act unilateral, mi-e greu să comentez un act unilateral, el şi-a ales această soluţie fiindcă nu a vrut să accepte rezolvarea problemei - create tot de el, în august, prin acel articol în ordonanţa simplă - printr-o ordonanţă de urgenţă. Şi atunci, el a luat această decizie de a demisiona. (...) Eu am ţinut foarte mult să rezolvăm foarte repede această problemă, care a apărut din senin, fără nicio consultare, fără nicio discuţie şi prin decizia lui unilaterală şi am propus o ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă era pregătită de câteva zile, el a zis că nu este acord, fiindcă ar trebui să se întoarcă împotriva deciziei luate de el în august şi a ales această soluţie", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că "nu mai exista încredere" în ministrul Educaţiei, întrucât acesta a luat decizii fără să consulte Uniunea şi colaborarea ar fi fost, în continuare, extrem de dificilă, chiar imposibilă.

"Noi am avut în ultimele 2-3-4 săptămâni acest conflict, tensiune, cu ministrul Educaţiei. Într-adevăr, eu am spus că nu mai există încredere, fiindcă atât în ceea ce priveşte ordonanţa simplă, cât şi în ceea ce priveşte hotărârea de Guvern privind UMF s-a grăbit, nu ne-a consultat, nu ne-a avertizat măcar să stăm de vorbă, să discutăm. Deci, din punctul nostru de vedere, colaborarea oricum ar fi fost extrem de dificilă, dacă nu imposibilă", a arătat liderul UDMR.

Acesta a precizat că aşteaptă să vadă dacă va fi adoptată ordonanţa de urgenţă în şedinţa de Guvern de joi, pentru rezolvarea problemei privind predarea limbii române pentru elevii maghiari din ciclul primar.

"E o urgenţă, a început anul şcolar, sunt proteste, lumea nu ştie ce să facă, multe, multe probleme din cauza acelui articol şi ce a urmat după acel articol (...) E nevoie de o ordonanţă de urgenţă care clarifică şi spune exact ce este de făcut. Şi ordonanţa de urgenţă, cel puţin aşa cum ştiu eu, spune că învăţătorii, învăţătoarele predau în clasele primare, cum era şi până acum, că au această specializare şi spune mai departe cum se rezolvă problemele de natură juridică, dacă există conflicte juridice de muncă", a spus preşedintele Uniunii.

Întrebat ce aşteaptă de la viitorul ministru al Educaţiei, Kelemen a spus că este nevoie ca acesta să gândească pe termen lung şi să fie mai coerent.

"Să fie un pic mai coerent, să se gândească pe termen lung, nu pe chestii aşa, imediate. Atât de multe probleme sunt în Educaţie, încât mi-e greu să prioritizez, dar, la un moment dat, ar trebui să se gândească un ministru la o prioritizare pe o perioadă de doi ani, bineînţeles. Dar mă gândesc inclusiv la o nouă lege, dacă e cazul, sau la nişte modificări în legea actuală, în ceea ce priveşte manualele, în ceea ce priveşte încărcătura elevilor (...) Important e să avem o şcoală performantă, să avem o şcoală în centrul căreia e copilul şi cu o metodă de a preda materiile din şcoală încât copilul să fie performant, competent, în această competiţie uriaşă în care trebuie să se descurce după ce termină şcoala", a conchis Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole