Antena 3 CNN Externe Keir Starmer sugerează Ucrainei să folosească rachetele britanice Storm Shadow pentru a lovi Rusia

Keir Starmer sugerează Ucrainei să folosească rachetele britanice Storm Shadow pentru a lovi Rusia

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 20:07 19 Noi 2024 Modificat la 20:07 19 Noi 2024

Keir Starmer a dat marți cel mai clar semnal de până acum că Ucraina ar putea obține autorizația de a lovi ținte din Rusia cu rachetele britanice Storm Shadow, susținând că Kievul trebuie să primească „ceea ce are nevoie” pentru a triumfa, notează Politico.

În cea de-a 1 000-a zi de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, prim-ministrul britanic a declarat că aliații trebuie să pună Kievul în „cea mai puternică poziție posibilă” pentru a câștiga. Această declarație vine după ce Ucraina a folosit pentru prima dată rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a reacționat marți la aprobarea dată de omologul său american demisionar Joe Biden ca Ucraina să tragă cu rachete balistice ATACMS în Rusia, schimbând doctrina nucleară.

Dar Starmer a susținut la summit-ul G20 de la Rio că este de datoria lui Putin să pună capăt „suferinței” pe care a provocat-o Ucrainei.

„Cel mai rapid mod de a pune capăt acestui conflict este ca Rusia să înceteze, iar acesta este cel mai rapid, simplu și corect mod de a pune capăt acestui conflict”, a declarat prim-ministrul pentru BBC News. 

Până în prezent, Starmer a refuzat să precizeze dacă va da undă verde ca rachetele cu rază lungă de acțiune din arsenalul propriu al Marii Britanii să fie utilizate de Ucraina pentru a lovi Rusia. Până acum, rachetele au fost folosite doar pe teritoriul Ucrainei recunoscut internațional, inclusiv în Crimeea.

Însă cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de utilizare extinsă a armelor franco-britanice - care, de obicei, se bazează pe tehnologia americană pentru țintire - este de veche.

Acum că Biden a aprobat ca sistemele americane să lovească teritoriul rusesc, guvernul lui Starmer este presat să spună dacă va da aceeași autorizație.

Marți, premierul britanic a susținut că Ucraina „trebuie să aibă ceea ce are nevoie atât timp cât are nevoie”, în ceea ce este văzut ca un semn că cererile președintelui ucrainean ar putea fi îndeplinite. Totuși, Starmer a refuzat să stabilească o poziție definitivă, susținând că intrarea în „chestiuni operaționale” ar avea un singur câștigător: Putin. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole