Antena 3 CNN Externe Cine este Keir Starmer, noul prim-ministru al Marii Britanii

Cine este Keir Starmer, noul prim-ministru al Marii Britanii

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 07:00 05 Iul 2024 Modificat la 07:29 05 Iul 2024

Keir Starmer, liderul laburist și viitorul prim-ministru al Marii Britanii, este un avocat specializat în drepturile omului care a cerut, la un moment dat, abolirea monarhiei, dar care, câțiva ani mai târziu, a îngenuncheat în fața lui Charles, pe atunci Prinț de Wales, pentru a fi înnobilat.

În vârstă de 61 de ani, Starmer s-a profilat drept un om politic de centru-stânga cu vederi fiscale moderate. Este căsătorit și are doi copii. A devenit membru al Parlamentului de la Londra din 2015 și lider al opoziției politice din 2020.

Este primul lider laburist sub conducerea căruia partidul câștigă alegerile legislative din Marea Britanie în aproape 20 de ani, după reușita lui Tony Blair în 2005.

În ultimul secol, laburiștii au fost mult mai mult în opoziție decât la putere, notează presa internațională.

Victoria lor plasează Marea Britanie pe o traiectorie opusă față tendința înregistrată în Europa, unde câteva țări și, în primul rând, Franța, au cunoscut o ascensiune puternică a forțelor de extremă dreapta.

În campania electorală, Keir Starmer a promis un guvern competent, naționalizarea anumitor căi ferate și a unor companii de utilități, creșterea salariului minim, impozitarea taxelor plătite școlilor private, îmbunătățirea sistemului public de sănătate și micul dejun gratuit în școlile primare publice.

Potrivit biografului său, Starmer a fost tachinat în tinerețe din cauza prenumelui său neobișnuit. Keir înseamnă 'întunecat' sau 'melancolic' în galeză și irlandeză.

Noul premier laburist s-a născut într-o familie muncitorească

Noul premier britanic, care urmează să fie învestit de Regele Charles al III-lea, a crescut într-o suburbie bogată și conservatoare din Londra.

Însă familia sa era una muncitorească: tatăl său lucra într-o fabrică de unelte, iar mama sa era asistentă medicală. În copilărie, Keir Starmer a mers la o școală de stat.

Candidatul laburist a recunoscut că a avut o relație dificilă cu tatăl său. "Nu ne vorbeam. Nu și-a exprimat niciodată mândria pentru ceea ce am făcut. Cu siguranță, nu mi-a spus 'Te iubesc'", a mărturisit Starmer într-un interviu radio recent.

El s-a alăturat organizației de tineret a Partidului Laburist la vârsta de 16 ani.

Starmer și-a luat licență în Drept la Universitatea din Leeds în 1985 și a dobândit o diplomă postuniversitară în Drept civil la St Edmund Hall din cadrul Universității din Oxford, în 1986. În calitate de avocat pentru drepturile omului, a luptat în procese împotriva companiilor petroliere și a lanțului McDonald's.

În 2008, Procurorul General al Angliei și Țării Galilor l-a numit pe Starmer în calitate de șef al Serviciului de urmărire penală al Coroanei și director al Ministerului Public.

În 2014, el a primit titlul de cavaler, fiind înnobilat de Prințul de Wales pentru activitatea sa în materie penală. La ceremonia de înnobilare, presa a notat că Starmer a îngenuncheat în fața lui Charles, pe atunci Prinț de Wales, care l-a atins pe ambii umeri cu o sabie.

Keir Starmer și-a suspendat mentorul politic din Partidul Laburist

Un an mai târziu, Starmer a câștigat un loc în Parlamentul britanic, reprezentând circumscripția Holborn și St. Pancras din nordul Londrei.

Carolyn Harris, o deputată laburistă, spune că a văzut în noul coleg un politician pragmatic, dispus să facă ceea ce este necesar pentru a fi ales la nivel național: și anume, să deplaseze partidul spre centru, după conducerea de stânga a lui Jeremy Corbyn, adesea comparat cu senatorul american Bernie Sanders.

Cinci ani mai târziu, Keir Starmer a fost ales liderul al formațiunii, succedându-i lui Corbyn, care fusese unul dintre mentorii săi.

Ironia sorții facă ca însuși Starmer să fie cel care l-a suspendat pe Corbyn din partid, în urma unor acuzații de antisemitism la adresa acestuia din urmă.

Jurnalist britanic:"Plictisitorul" Starmer sună bine după Boris Johnson și Liz Truss

Unele ziare britanice l-au numit pe Keir Starmer "plictisitor".

Un sondaj recent a arătat că numărul celor care dezaprobă felul în care el conduce partidul este mai mare decât numărul celor care susțin stilul său de conducere.

În aceste condiții, victoria zdrobitoare de joi a laburiștilor spune multe despre aversiunea alegătorilor față de conservatorii care au guvernat Marea Britanie în ultimii 14 ani.

"Plictisitor sună destul de bine după (foștii premieri) Boris Johnson și Liz Truss. Cred că o mulțime de oameni doresc (în fruntea guvernului) pe cineva care va gestiona lucrurile într-un mod sobru și sensibil", a comentat Polly Toynbee, editorialistă a cotidianului britanic The Guardian.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole