Târgul reunește expozanți din mai multe țări europene, printre care se numără Italia, Croația și România, alături de Emiratele Arabe Unite, Maldive, Thailandași multe alte destinații turiștice de top. Corina Martin, Secretar General al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și Consul onorific al Republicii Kazakhstan în România, anunțase, încă de la începutul acestui an, că va sprijini promovarea României în această țară, iar prima participare a țării noastre la acest târg a debutat ca un succes, cu sprijinul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Kazahstanul este o destinație foarte puțin cunoscută în țara noastră, dar românii pot, de acum, să viziteze locuri fascinante. Publicația The New York Times Travel a introdus orașul Almaty în topul destinațiilor anului 2024, pe poziția 25 din 50 de destinații ale lumii, iar cele mai recomandate pachete turistice includ circuite culturale unice. Circuitele turistice în Kazahstan leagă două regiuni care contrastează armonios, transformând orice vacanță într-o experiență culturală unică.
„Micul Dubai” al kazahilor
Almaty este o regiune turistică de top mondial, cu lacuri glaciare, un canion extrem de spectaculos, comunitățile locate care fac același tip de spectacole pentru turiști ca amerindienii din SUA. „Este nevoie de 5-6 nopți numai în regiunea Almaty, iar orașul Astana se vizitează în 2 zile. Astana este un mic Dubai. Astfel se combină perfect tradiționalul cu modernul. Se doarme în iurte, se poate călări, este o destinație foarte atractivă, cum nu se găsește în Europa”, spune Corina Martin.
Nu este nevoie de viză pentru Kazahstan, ceea ce reprezintă un mare avantaj. În plus, Kazahstanul a eliminat și taxele turistice pe care le aveau de plătit, pe noapte, turiștii, în timp ce alte țări le-au majorat. Un circuit turistic în Kazahstan durează între 8 și 10 zile și costă în jur de 1.500 de euro. Sunt mai multe agenții de turism în România care organizează circuite în Kazahstan – în afară de Mistral Tours se mai poate merge prin agențiile Eturia, Paralela 45, Dal Travel, iar dintre companiile aeriene care operează zboruri către această destinație, din România, cea mai avantajoasă este Turkish Airlines, cu zboruri de la București și Constanța, prin Istanbul, către Astana și Almaty.
Dar și România va fi vizitată de un număr din ce în ce mai mare de turiști din Kazahstan, după această participare a României, în premieră, la Târgul de Turism. De altfel, România nu este o țară necunoscută pentru kazahi, pentru că sunt mulți cetățeni ai acestei țări care lucrează în rafinăriile de la Petromidia Năvodari și Vega, Ploiești. „Aceștia sunt vizitați anual de rude, familii, prieteni, care se întorc apoi din România povestind despre natura, peisajele, tradițiile și atracțiile turistice unice ale României - între care Castelul lui Dracula de la Bran, Castelul Peles din Sinaia, Transfagarasanul, Transilvania, Delta Dunării și Dobrogea multietnică și bogată în zona de Litoral cu stațiuni diversificate și cu terapii Ana Aslan de repunere în formă - sunt între favorite”, mai spune Corina Martin.
Țara noastră a devenit deja o destinație importantă pentru turismul de business, pentru oamenii de afaceri din Kazahstan care apreciază în mod deosebit stațiunile de la malul mării – Constanța, Mamaia și Eforie Nord, dar și zonele tradiționale din Maramureș. La Târgul de Turism din Kazahstan participă și hoteluri din zona balneară și două agenții turoperatoare, alături de FPIOR și RESTO Constanța care prezintă cele mai bune oferte în stațiunile turistice românești.