Kamala Harris, vicepreședinte al SUA și candidat al Partidului Democrat pentru Casa Albă, îl depășește pe republicanul Donald Trump cu cinci puncte procentuale în intențiile de vot la președinție, arată un nou sondaj Ipsos citat de presa internațională.
Consultarea alegătorilor a arătat că, la nivel național, Harris ar fi votată de 42% dintre cetățenii prezenți la urne, iar Trump, doar de 37%.
Sondajul a fost realizat online în perioada 2 - 7 august, pe un eșantion de 1.604 de adulți americani, și are o marjă de eroare de +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Un sondaj anterior Ipsos din 22 - 23 iulie, realizat împreună cu Reuters, o dădea, de asemenea, pe Kamala Harris înaintea lui Donald Trump, cu un scor de 37% la 34%.
Sondaj Ipsos: Harris, în fața lui Trump și în cele șapte state-cheie
Un sondaj Ipsos realizat separat pentru cele șapte state-cheie unde se decide, practic, învingătorul în cursa prezidențială din noiembrie, arată, de asemenea, un avans al vicepreședintei SUA în fața candidatului republican, procentajele fiind 42% pentru Harris și 40% pentru Trump.
Sondajul arată rezultatul general la nivelul statelor Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin, fără a defalca procentajele candidaților pentru fiecare stat în parte.
Kamala Harris a intrat în cursa prezidențială pe 21 iulie.
La momentul respectiv, președintele SUA, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, și-a retras candidatura în urma presiunilor exercitate de liderii și donatorii Partidului Democrat, după o prestație sub așteptări într-o dezbatere CNN cu Donald Trump și după o serie de gafe ulterioare care au șubrezit încrederea electoratului în capacitatea liderului de la Casa Albă de a face față unui nou mandat.
Kamala Harris nu ia în calcul un embargo asupra armelor pentru Israel
Candidata democrată la președinția Statelor Unite, Kamala Harris, nu are în vedere un embargo asupra armelor destinate Israelului, a afirmat, joi, un colaborator apropiat al acesteia.
Este o declarație rară a echipei sale de campanie despre programul lui Harris pentru Orientul Mijlociu, notează, vineri, Agerpres, citând AFP.
"(Harris) nu este în favoarea unui embargo asupra armelor destinate Israelului", a spus Phil Gordon, consilierul vicepreședintelui american pentru Securitate Națională.
Potrivit acestui oficial, Kamala Harris "se va asigura întotdeauna că Israelul este capabil să se apere împotriva Iranului şi a grupărilor teroriste susținute de Iran".
Statele Unite rămân, de departe, principalul susținător militar al Israelului, o linie politică de natură să divizeze Partidul Democrat din SUA, în special după ofensiva intervenția militară a statului evreu în Fâșia Gaza, ca reacție la atacul Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie 2023.
În turneul electoral care a început săptămâna aceasta, Harris a fost întreruptă din discursul său la Detroit, în statul-cheie Michigan, de activiști pro-palestinieni care i-au strigat "Nu vom vota pentru genocid!".
"Dacă vreți ca Donald Trump să câștige, continuați să spuneți asta", le-a replicat Harris.
Anterior, într-o întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu, ea a declarat că "nu va rămâne tăcută" cu privire la "tragediile" din Gaza și i-a cerut șefului guvernului israelian să oprească războiul în enclava palestiniană.