Antena 3 CNN Externe Kamala Harris are un avans marginal faţă de Trump, în preferinţele alegătorilor. Care sunt cifrele ultimului sondaj

Kamala Harris are un avans marginal faţă de Trump, în preferinţele alegătorilor. Care sunt cifrele ultimului sondaj

de M.P.    |   

Vicepreședintele democraţilor Kamala Harris are un avans de 3 puncte procentuale față de republicanul Donald Trump, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos.  Astfel, scorul înregistrat este de 45% la 42%  cei doi aflându-se într-o cursă strânsă pentru câștigarea alegerilor prezidențiale americane din 5 noiembrie. 

Deși diferența dintre cei doi a rămas constantă în comparație cu un alt sondaj Reuters/Ipsos realizat cu o săptămână înainte, noul sondaj, care s-a încheiat duminică, a dat semne că alegătorii,  în special democrații, ar putea fi mai mobilizaţi pentru alegerile din acest an decât au fost înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, când democratul Joe Biden l-a învins pe Trump.

Aproximativ 78% dintre alegătorii înregistrați în sondajul de trei zile, inclusiv 86% dintre democrați și 81% dintre republicani, au declarat că sunt „complet siguri” că vor vota în alegerile prezidențiale. Ponderea respondenților siguri că vor vota a crescut de la 74% într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat în perioada 23-27 octombrie 2020, când 74% dintre democrați și 79% dintre republicani au declarat că sunt siguri că vor vota.

Sondajul a avut o marjă de eroare de aproximativ 4 puncte procentuale.

Harris a intrat în cursă în iulie, după ce Biden s-a retras în urma unei prestații slabe la dezbaterea împotriva lui Trump din iunie. La momentul respectiv, Trump a fost considerat pe scară largă drept candidatul principal, în parte pe baza puterii sale percepute în economie, după mai mulți ani de inflație ridicată sub administrația Biden, care a scăzut în ultimele luni.

Mai recent, Harris pare să se bucure de sprijinul alegătorilor care au ales-o drept candidatul cel mai bun pentru politica în domeniul sănătății și pentru gestionarea extremismului politic, deși alegătorii au apreciat, de asemenea, economia SUA drept principala problemă a alegerilor și au afirmat că Trump a fost cel mai bun administrator economic, conform noului sondaj.

Harris l-a devansat pe Trump cu 5 puncte - 43% la 38% - atunci când alegătorii au fost rugați să aleagă cine a fost mai bun pentru gestionarea extremismului politic și a amenințărilor la adresa democrației. Ea l-a devansat cu 14 puncte în ceea ce privește politica în domeniul sănătății. În ambele privințe, avansul lui Harris față de Trump a rămas în mare parte neschimbat față de un sondaj Reuters/Ipsos din 20-23 septembrie.

Trump a condus-o pe Harris cu 45% la 40% atunci când alegătorii au fost întrebați cine este candidatul mai bun pentru „economie, șomaj și locuri de muncă”, categoria de priorități naționale pe care 26% dintre respondenții sondajului au ales-o ca fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă națiunea, comparativ cu 23% care au ales extremismul politic și 3% care au spus asistența medicală. 

Avantajul de 5 puncte al lui Trump în ceea ce privește economia se compară cu un avantaj de 2 puncte în sondajul din 20-23 septembrie.

În timp ce sondajele naționale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele colegiului electoral pentru fiecare stat în parte determină câștigătorul, șapte state din circumscripția electorală urmând să fie decisive. Sondajele au arătat că Harris și Trump sunt la egalitate în aceste state, cu multe rezultate în marja de eroare.

Deși alegătorii par relativ dornici să voteze, niciunul dintre candidați nu a fost apreciat de majoritatea electoratului. Doar 46% dintre alegătorii intervievați în sondaj au declarat că au o părere favorabilă despre Harris, iar 42% au spus același lucru despre Trump.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a intervievat online 938 de adulți americani, la nivel național, inclusiv 807 alegători înregistrați. Dintre aceștia, 769 au fost considerați cei mai susceptibili de a se prezenta la vot în ziua alegerilor. În rândul acestor alegători potențiali, Harris avea un avans de 3 puncte procentuale față de Trump, 47% la 44%.

 

Subiecte în articol: Trump harris SUA
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile