Antena 3 CNN Externe Kamala Harris, acuzată de plagiat de un cercetător din Austria. Ar fi copiat fără citare din Martin Luther King și de pe Wikipedia

Kamala Harris, acuzată de plagiat de un cercetător din Austria. Ar fi copiat fără citare din Martin Luther King și de pe Wikipedia

A.I.
2 minute de citit Publicat la 12:25 15 Oct 2024 Modificat la 12:25 15 Oct 2024

Candidata democrată la președinția SUA, Kamala Harris, este acuzată că a recurs la plagiat într-o carte scrisă în urmă cu 15 ani, relatează presa internațională.

Cartea în cauză se numește "Smart on crime: A Career Prosecutor's Plan to Make Us Safer" ("O abordare inteligentă a infracționalității: Planul unui procuror de carieră pentru creșterea siguranței noastre", n.r.)

Mai multe pasaje din acest volum ar fi fost preluate de pe Wikipedia și din alte surse fără atribuire, conform unui specialist austriac, Stefan Weber, cunoscut drept "vânătorul de plagiate".

Cercetarea lui Weber a fost distribuită de activistul și scriitorul Christopher Rufo.

Astfel, Harris ar fi folosit, fără citare, inclusiv o anecdotă atribuită lui Martin Luther King, activistul pentru drepturile persoanelor de culoare, asasinat la Memphis în 1968.

"Mama obișnuia să povestească râzând despre vremea când eram foarte mică și agitată. 'Kamala, ce s-a întâmplat? Ce dorești?' Iar eu îi răspundeam 'Libeltate'", s-a confesat în care actuala vicepreședintă a SUA, imitând modul peltic de exprimare al copiilor mici.

Un pasaj similar apare într-un interviu acordat de Martin Luther King în 1965.

"N-am să uit niciodată un moment din Birmingham, când un polițist alb a acostat o fetiță de culoare, în vârstă de șapte sau opt ani, care mergea la o demonstrație cu mama ei. 'Tu ce vrei?' a întrebat polițistul, pe un ton aspru. Iar fetița i-a replicat 'Libeltate'", a povestit activistul de culoare.

Raportul de 49 de pagini al lui Weber mai susține că Harris a preluat cuvânt cu cuvânt conținut de pe Wikipedia, comunicate de presă și o secțiune întreagă dintr-un articol din 2008 al agenției Associated Press despre ratele scăzute de absolvire.

 Toate aceste materiale au fost folosite fără a cita sursele în mod corespunzător.

Sesizarea acestuia fost prompt speculată de tabăra republicană.

"Ce spun aceste lucruri despre Kamala Harris? A plagiat persoana angajată să-i scrie cartea? Este culpa echipei din spatele ei? Este, ea însăși, falsă? Nu am nicio idee. Îi las pe alți oameni din SUA să tragă concluziile corecte", a conchis specialistul austriac.

"Râd în hohote: Kamala nici măcar nu și-a scris propria carte! Eu mi-am scris-o pe a mea, spre deosebire de Kamala Harris, care a copiat de pe Wikipedia. Treziți-i pe 'verificatorii de fapte' din presa corporatistă (să argumenteze): 'Lui Vance îi lipsește un aspect contextual important. Kamala a copiat doar parțial de pe Wikipedia'", a ironizat JD Vance, candidatul republican la vicepreședinție, pe contul său de pe rețeaua X. 

Donald Trump Jr, fiul candidatului prezidențial republican, s-a arătat și mai revoltat, scriind într-o postare: "Aha! Mai multe dovezi că Kamala Harris este o escroacă!!!"

Presa internațională notează că Harris a lansat cartea pe când intenționa să candideze la funcția de procuror general al statului California. 

Ea a apelat la serviciile unei scriitoare profesioniste, Joan O'C Hamilton.

"Harris (...) prezintă soluții practice pentru a face sistemul de justiție penală dur în mod real, nu doar retoric",  se menționează în nota editorului cărții.

Presa internațională mai amintește că însuși Joe Biden a fost vizat de acuzații de plagiat în 1987, pe când aspira la nominalizarea prezidențială a Partidului Democrat în alegerile din 1998, câștigate, în cele din urmă, de George H.W. Bush.

Biden, pe atunci senator, fost acuzat că a copiat un discurs al lui Neil Kinnock, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie la momentul respectiv.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole