Departamentul american al Apărării a difuzat imaginea ultimului militar care a părăsit capitala afgană.
Este vorba despre generalul maior Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 aeropurtate. El s-a îmbarcat la bordul unui aparat C-17.
Donahue a absolvit academia militară americană West Point în 1992.
A obținut titlul de master la Colegiul Militar Naval și a fost bursier Harvard.
Generalul de două stele a fost implicat în peste 17 teatre de operațiuni militare în Afganistan, Irak, Siria, ultima misiune fiind cea încheiată pe 30 august în Afganistan, Operation Allies Refuge.
Imaginea sa, captată printr-un aparat cu termoviziune pentru vedere pe timp de noapte, înaintea rampei de îmbarcare, va fi, de acum înainte, asociată cu un conflict de 20 de ani, care a angrenat sute de mii de militari străini, a făcut mii de victime printre aliați și sute de mii de victime printre localnici și a consumat resurse de trilioane de dolari.
Retragerea din Afganistan: 122.000 de oameni evacuați
La bordul aceluiași aparat cu care generalul Donahue a părăsit capitala afgană s-a îmbarcat și însărcinatul cu afaceri american la Kabul, Ross Wilson, diplomatul cu rangul cel mai înalt la post în capitala afgană.
SUA au anunțat că, deocamdată, nu vor menține o misiune diplomatică la Kabul.
Bilanțul operațiunilor de evacuare încheiate în termenul convenit cu talibanii include 122.000 de persoane evacuate, începând din luna iulie, de pe aeroportul internațional Hamid Karzai de aeronavele americane și ale aliaților.
Președintele SUA se adresează națiunii la finalul războiului din Afganistan
Din 14 august, SUA au repatriat 1.064 de cetățeni americani și au extras din Afganistan 2.017 localnici aflați în situație de risc după preluarea țării de către talibani.
"Am evacuat peste 6.000 de civili americani, care credem că reprezintă marea majoritate a celor care au dorit să plece din Afganistan", generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central American.
Președintele SUA, Joe Biden, se va adresa, marți, națiunii americane la capătul conflictului din Afganistan, în care SUA au pierdut aproape 2.400 de militari și pentru care au angrenat resurse estimate, neoficial, la 2 mii de miliarde de dolari.