Riscul de curs valutar depinde de moneda de referinta a portofoliului investitional. In cazul in care moneda locala in care sunt efectuate investitiile (actiuni, obligatiuni) este diferita de cea in care este calculat randamentul portofoliului, deprecierea monedei locale fata de moneda de referinta pentru investitor afecteaza rezultatul final obtinut de acesta.
Romania este o economie cu profil de piata emergenta, astfel riscul de curs valutar este semnificativ mai ales pentru investitorii straini. Chiar daca leul este administrat oficial de catre BNR intr-un regim controlat ce presupune mai putina volatilitate decat alte monede din regiune, acesta a inregistrat o depreciere continua in ultimii 10 ani fata de EUR din cauza deficitelor structurale comerciale si de cont curent, dar si a diferentelor de inflatie inregistrate de catre economia Romaniei fata de economiile din zona Euro.
In general, riscul de curs valutar este mai putin cuantificat si administrat de catre investitorii individuali din Romania. Totusi riscul de curs valutar, adica riscul de depreciere al RON fata de euro sau fata de dolar are cel putin un impact indirect asupra rezultatelor investitorilor: intr-o economie in care preturile multor bunuri si servicii de larg consum sau discretionare sunt exprimate in EUR, obtinerea de randamente, de profit, calculate in RON nu este relevanta pentru obiectivul de conservarea a capitalului investit in valuta precum si pentru stabilitatea puterii reale de cumparare.
Mult mai relevant este calculul profitului obtinut direct in EUR, sau- dupa caz, dolar.