Antena 3 CNN Externe Un jurnalist a criticat-o pe Taylor Swift pentru că „la vârsta ei” este nemăritată și nu are copii. „Săraca”

Un jurnalist a criticat-o pe Taylor Swift pentru că „la vârsta ei” este nemăritată și nu are copii. „Săraca”

de Andreea Ştefan    |   

„Săraca Taylor Swift”. Starul pop este miliardar și unul dintre cei mai de succes oameni de pe planetă. Are o armată de fani devotați care dau faliment cu plăcere pentru a o urma în turnee record în întreaga lume, scrie jurnalistul John Mac Ghlionn în Newsweek. Un oraș german tocmai s-a redenumit temporar Swiftkirchen în onoarea ei. Rezerva Federală a creditat-o pentru relansarea economiei. Și totuși, atunci când vine vorba de cei mai importanți indicatori ai succesului, Taylor este un „eșec tragic: este o femeie îmbătrânită, necăsătorită, care nu a adus pe lume niciun copil”, a mai scris Ghlionn, potrivit The Guardian, care i-a desființat articolul.

Aceasta este opinia lui John Mac Ghlionn: un om de care nimeni nu a auzit vreodată, notează The Guardian. Într-un editorial recent pentru Newsweek, Ghlionn a susținut că Swift este un model teribil pentru femei, deoarece „la 34 de ani, Swift rămâne necăsătorită și fără copii... În timp ce talentul muzical al lui Swift și perspicacitatea în afaceri sunt cu siguranță admirabile, chiar lăudabile, trebuie să ne întrebăm dacă alegerile ei de viață personală sunt cele pe care vrem ca surorile și fiicele noastre să le imite".

Opinia unui bărbat necunoscut într-un articol evident plin de furie publicat de o revistă pe moarte nu ar merita, în mod normal, să risipim oxigenul. Cu toate acestea, acest articol extraordinar de misogin este demn de remarcat deoarece reflectă obsesia toxică a manosferei față de Swift. Articolul lui Ghlionn a venit imediat după un tweet al celebrului Andrew Tate, care a criticat-o pe Swift pentru că are 34 de ani și nu este căsătorită. Tate a numit-o pe Swift „bătrână" și a întrebat: „Dacă ești fată, de ce să trăiești după 30 de ani dacă nu ai copii?" Nimic nu le place mai mult bărbaților nesiguri decât să încerce să le facă pe femeile de succes să coboare o treaptă sau două.

Succesul lui Swift nu este singurul motiv pentru care bărbații de dreapta fac „spume la gură”, notează The Guardian. Politica ei joacă, de asemenea, un rol. Pentru o vreme, dreapta a iubit-o pe Swift. La urma urmei, ea este întruchiparea idealurilor heteronormative: o femeie albă, blondă, cu ochi albaștri, ultra-feminină, care este împreună cu un jucător de fotbal american. Andrew Anglin, autorul blogului de supremație albă Daily Stormer, a numit-o la un moment dat pe Swift „zeiță ariană pură" și a afirmat că aceasta este „în secret nazistă și că așteaptă momentul în care Donald Trump o va putea ajuta să anunțe lumii agenda sa ariană".

În 2020, Swift a frânt multe inimi neo-naziste atunci când a numit supremația albă respingătoare și i-a susținut pe Biden/Harris. Dreapta s-a întors rapid împotriva fostei lor zeițe, iar ea a devenit obiectul a numeroase teorii ale conspirației. La începutul acestui an, de exemplu, un sondaj a arătat că 18% dintre americani cred că Swift face parte dintr-un „efort guvernamental ascuns" de a-l realege pe Joe Biden. Dreapta o urăște pentru că are succes, dar și pentru că a refuzat să facă parte din agenda lor politică.

The Guardian mai spune că editorialul lui Ghlionn de la Newsweek merită, de asemenea, menționat, deoarece face parte dintr-un fenomen pe care l-am putea numi spălarea mărcii. Cândva, Newsweek, care a fost fondată în 1933, era o revistă foarte respectată. Cu toate acestea, în ultimii 15 ani, a fost devorată de economia digitală și a devenit o carapace a ei însăși. Cu toate acestea, această carapace - și faptul că mulți oameni încă mai consideră Newsweek un brand cu o reputație vagă - s-a dovedit foarte utilă pentru extrema dreaptă.

În 2022, de exemplu, Southern Poverty Law Center (SPLC), o organizație respectată de apărare a drepturilor civile, a publicat o analiză amplă care a constatat că, după ce Newsweek l-a numit pe activistul politic Josh Hammer în fruntea paginilor sale de opinie (acesta a devenit acum senior editor-at-large), revista a luat o „turnură radicală de dreapta prin susținerea extremiștilor și promovarea liderilor autoritari". În podcastul său personal, observă SPLC, Hammer a vorbit frecvent despre „[schimbarea] ferestrei Overton" și împingerea opiniilor de extremă dreaptă în mainstream; se poate spune că acesta a fost, de asemenea, obiectivul său la Newsweek. După cum a remarcat New Republic în 2020, se pare că „fosta legitimitate a Newsweek [este] folosită pentru a spăla idei extreme și conspirative".

„Pe scurt: dacă vă întrebați de ce un brand precum Newsweek ar publica, în anul 2024, un editorial care susține, în esență, că femeile nu au nicio valoare fără un soț și copii, trebuie să vă uitați la contextul mai larg al ceea ce a devenit Newsweek”, a mai transmis The Guardian.

Subiecte în articol: Taylor Swift jurnalist the guardian
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile