Antena 3 CNN Economic Jurnalul de Economie. Cum alegem furnizorul de energie electrică

Jurnalul de Economie. Cum alegem furnizorul de energie electrică

2 minute de citit Publicat la 10:07 27 Feb 2019 Modificat la 10:07 27 Feb 2019

Daniel Apostol a vorbit la „Jurnal de Economie” despre ce avem de facut fata in fata cu piata liberalizata de energie.

Cum ne alegem furnizorul si ce beneficii ne-a adus liberalizarea pietei. In primul rand multi dintre noi ne intrebam DE CE SA SCHIMB FURNIZORUL? DE CE NU? - zic eu - atat timp cat legea imi permite sa aleg varianta buna pentru mine.

Bun, deci sunt liber sa-mi aleg furnizorul, daca nu-mi convine fie pretul la care imi da energia, fie modul in care ma deservește. Important de știut ca schimbarea furnizorului NU TREBUIE SA MA COSTE nimic, atat timp cât nu renunț înainte de expirarea contractului CUM ALEG?

Ma documentez, iar site-ul ANRE ne ofera datele despre toti furnizorii. Imi aleg furnizorul care ma atrage cel mai mult.

Consumatorul poate să îți aleagă singur furnizorul de energie electrică și gaze naturale, cât și oferta potrivită consumului și nevoilor sale. Dar Atenție: NU judecați numai în funcție de prețul cel mai mic. Mulți furnizori "de apartament" au promis prețuri mici la energie clientilor lor iar apoi au inchis ușile, cerșind insolventa.

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, la fel cum este schimbarea operatorului de cablu, de pildă. Dar dacă renunţi la contract înainte de expirarea termenului (de regulă se încheie pe un an), suporţi penalităţile din contractul cu furnizorul inițial. Aşadar, înainte de a semna orice contract, citiţi cu atenţie toate clauzele. Apoi, o procedură uşor birocratică: Cererea de încheiere a contractului de furnizare a energiei; copie a certificatului de racordare/avizului tehnic de racordare; copie a actului de identitate al persoanei care semnează contractul de furnizare; copie completă a ultimei facturi emise de furnizorul actual; dovada dreptului asupra spațiului reprezentând locul de consum; contract de furnizare formular de notificare privind schimbarea furnizorului, care se semnează de către titularul contractului încheiat cu actualul furnizor și se trimite acestuia cu cel puţin 21 de zile anterior datei prevăzute pentru intrarea în vigoare a contractului încheiat cu noul furnizor.

Furnizorul NOU ALES este obligat să-ţi trimită lista cu tarife în cel mult 15 zile. După ce aţi stabilit toate clauzele contractuale şi negociaţi tariful, puteţi bate palma. Nu este nevoie să schimbi cablurile, contorul, prizele, absolut nimic, curentul electric de la noul furnizor va fi distribuit prin aceleași cabluri. La fel ca la portarea unui număr de telefon dintr-o rețea în alta, unde păstrezi numărul, păstrezi telefonul, dar plăteşti abonamentul în altă parte. Totuși, înainte cu cel puţin 21 de zile trebuie să anunți furnizorul actual că intenționezi să renunți la serviciile sale. Într-o perioadă de trei săptămâni orice consumator poate schimba, poate alege alt furnizor, fără ca furnizorul să poată să facă obiecţie sau să încerce să oprească această trecere de la un furnizor la altul. Toţi furnizorii, în general, utilizează preţurile de pe bursă ca preţuri de referinţă. Deci diferenţele de preţ la energie nu ar putea fi foarte mari. Probabil că diferenţele majore vor fi în alte zone. În servicii: uşurinţa cu care se face facturarea, încasarea. Cu cât un furnizor va fi mai prietenos cu un consumator, cu atât şansele lui vor fi mai mari.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole