Antena 3 CNN Externe Aproape jumătate din țările Schengen membre UE pun lacăt spațiului de liberă circulație. Un prim-ministru anticipează distrugerea visului european

Aproape jumătate din țările Schengen membre UE pun lacăt spațiului de liberă circulație. Un prim-ministru anticipează distrugerea visului european

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 11:06 13 Noi 2023 Modificat la 11:12 13 Noi 2023

Fenomenul restricțiilor la frontieră s-a amplificat și riscă să spulbere idealul european de călătorie fără pașaport.

O analiză realizată de tabloidul britanic Daily Mail arată cum 11 națiuni din spațiul Schengen - între care Franța, Slovacia, Suedia și Germania - au reintrodus mai multe bariere la granițe, inclusiv verificarea identității, interviurile în fața ofițerilor de poliție, punctele de control statice și inspecțiile autovehiculelor.

Potrivit unui raport al UE privind aplicarea noilor controale temporare, multe țări consideră că verificările la frontieră sunt esențiale pentru a opri "infiltrarea" teroriștilor din Orientul Mijlociu care se dau drept migranți și pentru a opri presiunea tot mai mare asupra centrelor de primire a azilanților.

Italia a intensificat recent controalele la granița cu Slovenia vecină, invocând războiul dintre Israel și Hamas drept cauză pentru creșterea amenințărilor violente și pentru riscul de sosire a migranților-teroriști, pe fondul "presiunii migratorii constante de pe uscat și de pe mare".

"Am intervenit prompt, suspendând Schengen și restabilind controalele la frontiera cu Slovenia", a explicat premierul Giorgia Meloni.

Ea a anticipat că întregul proiect Schengen ar putea fi "distrus" în încercarea de a garanta securitatea Europei.

La rândul său, Slovenia a anunțat controale la frontierele cu Ungaria și Croația, afirmând că se confruntă cu aceleași probleme ca și Italia, precum și cu "amenințări la adresa ordinii publice și a securității interne".

Cum a apărut Schengen

Controalele la frontiere sunt în contradicție cu tratatul Schengen, adoptat în urmă cu aproape 40 de ani pentru a permite inițial libera circulație între Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg.

Tratatul a ajuns curând să acopere 23 de state din Uniunea Europeană și alte patru - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția - care nu fac parte din blocul comunitar.

În condiții normale, prevederile tratatului Schengen permit tuturor celor care intră în țările membre să călătorească pe teritoriul acestor state fără verificarea pașaportului. 

Această facilitate a fost marketată de politicienii de la Bruxelles drept "bijuteria coroanei integrării europene", însă s-a dovedit ulterior că această politică a atras migranții și teroriștii.

Anul trecut, peste 300.000 de solicitanți de azil, refugiați și migranți ilegali au reușit să intre în UE prin frontierele sale externe, fiind apoi capabili, în conformitate cu normele Schengen, să călătorească oriunde doreau în Uniunea Europeană.

Germania anticipează cel mai mare număr de migranți ilegali din 2016

Germania, cea mai puternică economie de pe continent și țara care a "beneficiat" de cei mai mulți migranți în mandatele fostului cancelar Merkel, și-a anunțat săptămâna trecută propriile planuri pentru de procesare a solicitanților de azil în afara Uniunii Europene și de accelerare a deportărilor de migranți ilegali, sporind, totodată, controalele la frontierele cu Austria, Elveția, Cehia și Polonia.

În context, autoritățile de la Berlin preconizează că numărul de migranți fără documente care vor sosi în acest an va fi cel mai mare din 2016.

La rândul său, Italia a comunicat că speră să-i trimită pe migranți la centrele albaneze, pentru a se decide acolo cine nu trebuie să primească permisiunea de intrare.

Reapariția controalelor la frontierele Schengen afectează, în paralel, drepturile de călătorie ale celor 400 de milioane de europeni care trăiesc în blocul comunitar.

"Dacă iei trenul din Austria în Germania, pare că Schengen nu ar fi existat niciodată. La trecerea frontierei, trenul se oprește. Polițiști bine echipați urcă în tren și încep să verifice identitățile. Efectul imediat: fiecare călătorie este întârziată", a consemnat un material publicat de Euractiv, citat de publicația britanică.

Ce se întâmplă în alte state europene membre Schengen

Franța a reintrodus controale la toate frontierele sale cu statele UE.

"A vorbi despre (controlul) imigrației înseamnă a vorbi despre suveranitatea noastră, despre a decide, noi înșine, în legătură cu cei pe care vrem să-i primim și cu cei de care vrem să ne separăm", a spus ministrul de Interne Gerald Darmanin.

În această țară, în orașul sudic Banyuls-sur-Mer, autoritățile au închis, ca "măsură antiteroristă", patru drumuri care trec peste granița din apropiere cu Spania și care erau folosite de traficanții de persoane ce aduc migranți în nordul UE. Măsura lovește însă și în localnici, care trebuie să facă un ocol mare pentru a-și vizita rudele sau pentru a munci în țara vecină.

Danemarca își monitorizează în prezent frontierele terestre și maritime cu Germania și spune că se confruntă cu o "amenințare semnificativă" la adresa securității interne din partea teroriștilor, a crimei organizate și a migrației ilegale.

Autoritățile de la Copenhaga au anunțat că ar putea extinde în curând controalele la călătorii care sosesc pe calea aerului din alte țări ale UE.

Iar Suedia verifică toate frontierele sale din Uniunea Europeană din cauza terorismului islamic și a amenințărilor la adresa securității naționale.

Foto: Polițist la punctul de trecere a frontierei dintre Austria și Germania de la Mittenwald

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole