Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Jumătate din populaţia României riscă să nu mai poată plăti facturile la iarnă

Jumătate din populaţia României riscă să nu mai poată plăti facturile la iarnă

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:04 06 Sep 2021 Modificat la 19:04 06 Sep 2021

Mai ales că decidenţii sunt prea ocupaţi acum cu moţiunea de cenzură, ca să mai reușească să se ocupe de haosul scumpirilor din sectorul energetic.

Guvernul nu a stabilit când va intra în vigoare legea consumatorului vulnerabil, prin care populaţia poate primi ajutoare pentru încălzirea locuinței şi nici cum va compensa, mai exact, facturile la energia electrică pentru 4,5 milioane de gospodării, aşa cum a promis ministrul energiei, Virgil Popescu.

Cert este că sezonul rece se apropie rapid, iar aceste măsuri de sprijin bat pasul pe loc.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat deja ca facturile la gaze se dublează de iarna aceasta, în timp ce unii consumatori au primit notificări de majorare a tarifelor la energie electrică chiar şi cu 65% din toamnă.

Unii experți în energie vorbesc însă de un dezastru şi mai mare.

„Dacă cresc preturile la energiei cu cresc 100%, deci se dublează, circa 80-85% din populație intră în zona de vulnerabilitatea. E mult mai simplu să reduci prețurile sau să pui o limită de preţuri către populație", spune Ion Purica, expert energie.

Cert este că scumpirile din sectorul energetic dau peste cap bugetele familiilor din România.

„O să ne luăm joburi în plus, ceva o să facem. Nu o să mai mâncam probabil ce mâncam pana acum", spune cineva.

„Nu toată lumea are posibilități. Sunt mulţi pensionari care o duc de pe azi pe mâine", mai spune cineva.

„Nu mi se pare normal având în vedere venitul minim", este de părere un bărbat.

„Avem copii. Nu avem cum să dăm căldura mai mică. Vom face economie în alta parte", spune o tânără mămică.

Statul a tot anunţat diverse soluţii pentru această criză a prețurilor la energie, dar nu a oferit nimic concret deocamdată.

„Prioritatea zero este adoptarea unei legi funcționarea a consumatorului vulnerabil. Trebuie să spună, domnule, nu avem bani, dar sa fie sinceri”, a spus Răzvan Nicolescu, expert energie.

„Deocamdată statul sau reprezentanții guvernului vând povești pentru că la acest moment în rectificare nu prins niciun leu pentru ajutorarea consumatorului vulnerabil sau pentru eventuale compensații", spune Adrian Câciu, analist economic.

Alte soluţii ar putea fi reducerea TVA pentru energia electrică şi gaze naturale sau plafonarea preţurilor, aşa cum s-a întâmplat în 2016, atunci când tarifele RCA au fost plafonate timp de 6 luni.

„Furnizorii de energie trebuie să înțeleagă ca nu pot specula la nesfârșit lipsa de putere de negociere a consumatorului", a mai spus Adrian Câciu, analist economic.

Până acum statul a fost cel care a avut cel mai mult de câștigat de pe urma facturilor uriașe la energie. Ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și energie electrică veniturile statului din redevențe au crescut cu circa 500%, în timp ce veniturile din TVA au crescut cu aproximativ 48%, potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole