Antena 3 CNN Life Știinţă Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite prin schimbarea stilului de viață, arată un studiu făcut în SUA

Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite prin schimbarea stilului de viață, arată un studiu făcut în SUA

de Mia Lungu    |   

Cercetătorii au descoperit că aproape jumătate din decesele cauzate de cancer la adulții din Statele Unite ar putea fi prevenite, prin schimbări ale stilului de viață, arată un studiu al Societății Americane de Cancer, potrivit CNN.

Studiul a analizat 18 factori de risc care pot fi controlați, în 30 de tipuri diferite de cancer. Rezultatele arată că aproximativ 40% din cazurile noi de cancer la adulții peste 30 de ani și aproape 50% din decese sunt legate de acești factori.

Fumatul s-a dovedit a fi cel mai periculos obicei, fiind responsabil pentru aproape 20% din cazurile de cancer și 30% din decese. Alte riscuri majore includ greutatea în exces, consumul de alcool, lipsa activității fizice, alimentația nesănătoasă și infecții precum HPV.

„Acestea sunt lucruri pe care oamenii le pot schimba practic, în modul în care trăiesc în fiecare zi”

Dr. Arif Kamal, reprezentant al Societății Americane de Cancer, subliniază importanța acestor descoperiri: „Acestea sunt lucruri pe care oamenii le pot schimba practic în modul în care trăiesc în fiecare zi pentru a-și reduce riscul de cancer".

Cercetătorii au constatat că unele tipuri de cancer sunt mai ușor de prevenit decât altele. Pentru 19 din cele 30 de tipuri de cancer studiate, peste jumătate din cazurile noi erau legate de factori de risc care pot fi controlați.

Peste 90% din cazurile de melanom sunt cauzate de expunerea la radiații UV

Studiul oferă și exemple concrete: peste 90% din cazurile de melanom sunt cauzate de expunerea la radiații ultraviolete, iar aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt legate de infecția cu HPV, care poate fi prevenită prin vaccinare.

După fumat, excesul de greutate corporală a fost al doilea factor care a contribuit cel mai mult la cazurile de cancer, fiind legat de aproximativ 5% din cazurile noi la bărbați și de aproape 11% din cazurile la femei. Conform noului studiu, aceasta a fost asociată cu mai mult de o treime din decesele cauzate de cancerul de endometru, vezică biliară, esofag, ficat și rinichi.

Un alt studiu recent a constatat că riscul pentru anumite tipuri de cancer a fost redus semnificativ pentru persoanele care iau medicamente populare pentru pierderea în greutate și diabet, cum ar fi Ozempic și Wegovy.

Experții subliniază că nu este niciodată prea târziu pentru a face schimbări în stilul de viață. Dr. Marcus Plescia, medic-șef al Asociației oficialilor de stat și teritoriali pentru sănătate, afirmă: „Schimbarea comportamentelor de sănătate mai târziu în viață poate face o diferență profundă".

Subiecte în articol: studiu decese cancer stil de viata
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion