Antena 3 CNN Externe Julian Assange a apărut în public pentru prima oară de la eliberare. Ce înţelegere a încheiat cu SUA pentru a nu fi închis pe viaţă

Julian Assange a apărut în public pentru prima oară de la eliberare. Ce înţelegere a încheiat cu SUA pentru a nu fi închis pe viaţă

de Mihai Paul    |   

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a făcut primele declarații publice de la eliberarea sa după ce a încheiat un acord cu Statele Unite, afirmând că este liber pentru că a pledat „vinovat pentru jurnalism”.

Assange, acum în vârstă de 53 de ani, s-a deplasat marți în orașul francez Strasbourg pentru a se prezenta în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și a prezenta dovezi privind detenția și condamnarea sa, precum și efectele acestora asupra drepturilor omului, conform CNN.

„Vreau să fiu foarte clar: nu sunt liber astăzi pentru că sistemul a funcționat”, le-a spus Assange parlamentarilor. „Sunt liber astăzi după ani de încarcerare pentru că am pledat vinovat pentru jurnalism”.

Assange a fost eliberat în iunie, după ce a fost de acord să pledeze vinovat pentru o singură acuzație de crimă în schimbul executării pedepsei. Înțelegerea a fost finalizată într-un tribunal american izolat din Pacific, înainte ca acesta să zboare spre Australia, țara sa natală.

El a fost închis în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra timp de cinci ani și s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din capitala britanică timp de aproape șapte ani înainte de aceasta, în încercarea de a evita posibilitatea de a-și petrece restul vieții după gratii.

Înainte de înțelegerea sa cu Departamentul de Justiție al SUA, australianul se confrunta cu 18 acuzații penale legate de difuzarea de către organizația sa a unor materiale clasificate și a unor telegrame diplomatice, precum și cu o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.

Assange, însoțit de soția sa Stella și de redactorul-șef al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a părut calm și relaxat în timpul declarației sale de aproximativ 20 de minute de marți.

 

Subiecte în articol: assange wikileaks
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile