Antena 3 CNN Actualitate Judecătorul Florica Roman îl acuză pe Cioloş: Prin OUG 6 a dat SRI atribuţii pe care le-a avut Securitatea

Judecătorul Florica Roman îl acuză pe Cioloş: Prin OUG 6 a dat SRI atribuţii pe care le-a avut Securitatea

Florica Roman, judecătoare la Curtea de Apel Oradea, îl acuză pe fostul premier Dacian Cioloş că prin Ordonanţa 6/2016 a transformat SRI în organ de urmărire penală, ordonanţa fiind dată fără avizul CSM. Una dintre justificări au reprezentat "ameninţările iminente la adresa securităţii".

"Prin OUG 6/2016 a fost modificat Codul de procedura penala, pentru a permite acestor “organe de cercetare penala speciale”, cum a devenit si SRI, sa faca acte de urmarire penala. (...)Asadar, contrar celor declarate presei, domul Ciolos a facut SRI organ de cercetare penala. A scris el insusi negru pe alb acest lucru atat in expunerea de motive cat si in OUG 6/2016. Reiterez faptul ca dupa 1989 SRI-ului i s-a interzis prin lege, in mod expres, sa faca acte de urmarire penala, adica sa fie organ de cercetare penala, tocmai pentru a nu mai permite unui serviciu secret sa repete abuzurile facute de fosta Securitate comunista. Prin OUG 6/2016 Guvernul Ciolos a dat SRI-ului atributii pe care le-a avut fosta Securitate comunista si care i-au fost interzise SRI-ului dupa 1989", spune, pe blogul personal, judecătoarea Florica Roman.

Aceasta a făcut public, pe blogul său, faptul că Guvernul Cioloş nu a avut aviz de la CSM anterior adoptării OUG 6/2016 şi publicării ei în Monitorul Oficial.

Ulterior, fostul premier Dacian Cioloş a declarat că ordonanţa invocată de judecător nu a transformat Serviciul Român de Informaţii în organe de cercetare penală şi că a existat un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii.

Subiecte în articol: Dacian Cioloş Securitate
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog