Antena 3 CNN Actualitate Justiție Judecătorii condamnă deciziile Senatului și DNA în cazul Oprea: N-au înțeles rolul imunității și s-au antepronunțat

Judecătorii condamnă deciziile Senatului și DNA în cazul Oprea: N-au înțeles rolul imunității și s-au antepronunțat

2 minute de citit Publicat la 15:38 21 Sep 2016 Modificat la 15:38 21 Sep 2016

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condamna modul in care Senatul si DNA au ales sa actioneze si sa comunice in cazul cererii de incepere a urmarii penale fata de senatorul Gabriel Oprea pentru uciderea din culpa a politistului Bogdan Gigina, conducand la impresia ca justitia se infaptuieste fie de parlamentari, fie de procurori, si nu de catre judecatori, se arată într-un comunicat UNJR.

Astfel, Senatul Romaniei a ales sa justifice votul prin care a respins cererea de urmarire penala fata de senatorului Gabriel Oprea pe motiv ca “dosarul este subtire”.

UNJR reaminteste Senatului Romaniei ca votul dat asupra cererii de urmarire penala nu echivaleaza cu o sentinta, parlamentarii neputandu-se substitui judecatorilor. Parlamentul Romaniei, ca putere legiuitoare, nu poate actiona ca un organism judiciar care, facand o analiza prealabila a probelor administrate in cauza, sa blocheze practic continuarea anchetei pe motiv ca acestea sunt insuficiente.

Imunitatea parlamentara este o garantie juridica a exercitarii nestanjenite de catre deputati si senatori a activitatii lor, iar in cazul ministrilor a exercitarii functiei lor executive. In nici o circumstanta si sub nici un pretext ea nu trebuie interpretata ca o inlaturare a raspunderii juridice a deputatului sau senatorului pentru incalcarea legilor, ci ca o protectie impotriva eventualelor abuzuri sau presiuni.

In cazul de fata era vorba despre anchetarea mortii unei persoane, fapta ce nu are legatura cu protejarea modului in care un senator si/sau ministru isi exercita functia.

Este inadmisibil ca, dupa atatia ani, senatorii nu au inteles inca limitele si rolul imunitatii parlamentare.

Pe de alta parte, UNJR dezavueaza modul in care DNA a comunicat public pe acest caz, vulnerabilizand ancheta penala, care ar trebui facuta cu foarte mare profesionalism respectand cu strictete prevederile din Cod, cu atat mai mult cu cat e vorba de acuzatii privind uciderea din culpa a unei persoane.

Prin comunicatul din data de 20 septembrie 2016 DNA a amplificat emotia generala dupa votul din Senat, afirmand ca acel vot “ii plaseaza pe procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in imposibilitatea stabilirii raspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea politistului Bogdan Gigina”.

Aceasta afirmatie este o antepronuntare cu privire la o ancheta penala ce inca nu a inceput, ceea ce vulnerabilizeaza intreaga actiune a DNA, transformandu-i pe procurori in judecatori si creand premizele contestarii actiunii procurorilor anticoruptie.

Este absolut inadmisibil ca o ancheta penala soldata cu moartea unei persoane sa fie tratata cu superficialitate si lipsa de profesionalism de institutii fundamentale ale statului, in timp ce familia politistului Bogdan Gigina si cetatenii solicita disperat si public sa se faca dreptate.

Aceste derapaje institutionale tot mai dese, sustinute din pacate de o parte a presei, discrediteaza actiunile acestor institutii si vulnerabilizeaza in mod grav Romania ca stat.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole