Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Mii de judecători și procurori, protest față de modificările privind pensiile speciale. Cât câștigă, în medie, un magistrat pensionar

Mii de judecători și procurori, protest față de modificările privind pensiile speciale. Cât câștigă, în medie, un magistrat pensionar

Sistemul judiciar a fost blocat de protestul magistraților care nu sunt de acord cu modificările aduse legii pensiilor speciale.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Judecătorii și procurorii refuză să mai intre în sălile de judecată, iar asta dă peste cap întreg sistemul judiciar.

Sute de procese au fost amânate din cauza protestului cauzat de modificările aduse la vârsta de pensioare a magistraților.

"Pe noi ne deranjează modalitatea prin care sunt gândite și derulate aceste modificări. Creează situații discriminatorii pe criterii de vârstă", a declarat Raluca Panaitescu, purtător de cuvânt Curtea de Apel Timișoara.

"În ultimele luni, sute de magistrați au părăsit acest sistem tocmai din cauza volumului de muncă și al acestor incertitudini. Sunt peste 1.400 de posturi vacante de judecători și procurori", a declarat Magdalena Dietrich, judecător Curtea de Apel Timișoara.

Citește și: CSM, precizări despre proiectul reformei pensiilor: "Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută și pentru magistrați"

Totodată, magistrații susțin că acest domeniu de activitate nu mai este atractiv pentru tineri.

"Cei mai buni absolvenți nu mai vin profesioniști. Ca dovadă media a scăzut de la 8 la 6", a declarat Dana-Cristina Gîrbovan, președintele UNJR și al Curții de Apel Cluj.

Astfel, pe perioada grevei, vor fi rezolvate doar dosarele care revin judecătorilor de drepturi si libertăți, ori cazuri de răpiri internaționale de copii sau ordine de protecție.

Blocarea cazurilor creează un disconfort mai ales pentru oameni, care au aflat astăzi că termenul pentru procese a fost amânat.

Protestele vor continua până când proiectul de lege va fi modificat.

"Am făcut o centralizare astăzi. La Curtea de Apel sunt toate cele 15, 44 de tribunale și 160 de judecători.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu structurile specializate, Parchetele de  Apel sunt 14, Parchetele de pe lângă Tribunal sunt 40, iar Parchetele de pe lângă Judecătorii 122.

Nu este o grevă. Această formă de protest vizează mai multe aspecte.

În primul rând, sistemul judiciar nu a fost cu adevărat consultat la luarea deciziilor.

Eu cred că atunci când vrei să faci o reformă la modul acesta, nu se poate face în această manieră", a declarat Daniel Grădinaru, președinte CSM.

Cât câștigă, în medie, un magistrat pensionar 

În luna mai 5.252 de persoane au încasat pensie în baza legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor, pensia medie încasată fiind de 21.555 de lei, respectiv de peste 4.000 de euro.

Spre comparație, pensia medie din sistemul public de pensii de stat, de care beneficiază circa 4,76 milioane de persoane a fost, în luna mai, 1.962 de lei, respectiv de aproape 11 ori mai mică. P

Practic, un magistrat încasează într-o lună cât un pensionar "de rând" încasează aproape într-un an întreg, conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile