Comentând acumularea de trupe și tehnică militară ordonată de Moscova, președintele american Joe Biden a spus:
"Va fi cea mai amplă, în cazul în care toate aceste forţe se vor pune în mişcare, cea mai amplă invazie după cel de-al doilea Război Mondial. Acest lucru ar schimba lumea!"
Iar rușii nu au dat semne că și-ar tempera eforturile.
Recent, mai multe aeronave de atac rusești au fost mobilizate în Belarus iar în Marea Neagră au fost trimise nave ale marinei militare ruse.
Concret, Rusia a transferat avioane de luptă Suhoi-35 în Belarus pentru exerciții comune la începutul lunii viitoare.
Totodată, 20 de nave de război au început exerciții militare în apele Mării Negre.
Actualul dispozitiv militar rus din Belarus şi din nordul Ucrainei amenință direct capitala Kiev, care riscă o încercuire completă în cazul de invazie.
Kremlinul insistă că nu plănuiește o invazie și că așteaptă răspunsuri din partea NATO şi SUA la cererile sale.
Iar cererile sale sunt - așa cum le-au descris aliații - inacceptabile: retragerea forțelor NATO din Europa de Est, inclusiv din România și Bulgaria, și blocarea accesului Ucrainei în Alianță.
"Dacă nu există un răspuns constructiv și dacă Occidentul își continuă politicile agresive, Moscova, așa cum a spus în repetate rânduri președintele (Vladimir Putin, n.r.), va lua măsurile de ripostă necesare", a avertizat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
SUA și alți câțiva aliați au decis să nu mai aștepte eventuala invazie a Rusiei în Ucraina
NATO, la rândul său, a comunicat că va întări flancul estic cu mii de soldați.
Între timp, 300 de rachete Javelin şi 79 de tone de ajutor militar american au ajuns în Ucraina.
Însă SUA, Marea Britanie și alți câțiva aliați mai hotărâți au decis să nu mai aștepte ca Vladimir Putin să înceapă invazia și se pregătesc să trimită noi trupe în România înainte de un eventual atac rus asupra Ucrainei.
Ar fi vorba de mii de soldați suplimentari, care ar fi desfășurați în țara noastră, în Bulgaria și Ungaria.
Este o schimbare de paradigmă la Washington, unde, mult timp, a avut întâietate strategia menită să nu-l provoace pe Vladimir Putin.
Însă, cum planurile lui Putin indică în mod clar o operațiune amplă, și factorul de descurajare trebuie să fie pe măsură.
"I-am spus clar încă de la început președintelui Putin că, dacă va invada Ucraina, vor fi consecințe severe, inclusiv sancțiuni economice semnificative și m-aș simți obligat să consolidez prezența noastră, prezența NATO, pe frontul nostru estic, în Polonia, în România", declara recent președintele american Joe Biden.