Antena 3 CNN International News Joe Biden, vizită în Arabia Saudită: ”Nu vom tolera eforturile niciunei țări de a o domina pe o alta, în regiune, prin acțiuni militare”

Joe Biden, vizită în Arabia Saudită: ”Nu vom tolera eforturile niciunei țări de a o domina pe o alta, în regiune, prin acțiuni militare”

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 15:21 16 Iul 2022 Modificat la 15:22 16 Iul 2022

Biden, aflat în prima sa călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de președinte, s-a concentrat pe summitul planificat cu șase state din Golf și cu Egiptul, Iordania și Irakul, minimalizând în același timp întâlnirea cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. Această întâlnire a atras critici în Statele Unite din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Biden a promis să facă din Arabia Saudită un "paria" pe scena mondială din cauza asasinării în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenți saudiți, dar în cele din urmă a decis că interesele SUA au dictat o recalibrare, nu o ruptură, a relațiilor cu principalul exportator de petrol din lume și puterea arabă.

Liderul american a declarat că a ridicat problema uciderii lui Khashoggi la întâlnirea pe care a avut-o vineri cu prințul moștenitor saudit și că a păstra tăcerea pe tema drepturilor omului este "incompatibilă cu ceea ce suntem și cu ceea ce sunt eu".

”Susținem statul de drept. Nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu fiecare chestiune, dar înseamnă că trebuie să ne aliniem pentru principiile fundamentale care ne permit să lucrăm împreună și să ne unim pentru a face față provocărilor globale, de exemplu, în ceea ce privește securitatea alimentară.

Împreună, în mod colectiv, promitem să alocăm sute mii miliarde de dolari pentru a scăpa omenirea de foamete. Trebuie ca aprovizionarea să se afle la cote maxime pentru ca toată lumea să primească ce are nevoie. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla în următoarele lumii în ceea ce privește criza climatică.

În mod colectiv, investim sute milioane de dolari în inițiative de energie verde și ne prezentăm ambițiile pentru energie regenerabilă. De asemenea, investim în infrastructură critică.

De asemenea, Egiptul și Emiratele Arabe Unite vor găzdui o  importantă reuniune pe această temă. Statele Unite nu vor permite unor actori regionali să pună în pericol libertatea de navigație în canalele din Orientul Mijlocii. Nu vom tolera eforturile niciunei țări de a o domina pe o alta în regiune prin acțiuni militare.

Comerțul trebuie să se desfășoare, pentru că pentru că acest comerț în regiune susține comerțul la nivel global. Când națiunile respectă ordinea internațională, așa cum a sub a subliniat și administrația mea,  vom apăra aceste zone navale, vom construi parteneriate pentru a ajuta, pentru a ajuta și a securiza Marea Roșie.

De asemenea, investim în sisteme de avertizare aeriană pentru a ne asigura că facem față oricărui tip de amenințare. În al treilea rând, Statele Unite nu se uită doar la amenințările pentru stabilitatea regională.

Noi vrem să de-escaladăm toate conflictele care există. Așa cum am menționat, lucrăm îndeaproape cu Arabia Saudită, Oman, Emiratele Arabe și ONU și încercăm să obținem un armistițiu”.

Nic Robertson, corespondent CNN, a vorbit despre așteptările pe care ar trebui să le aibă lumea după întâlnirea din Arabia Saudită

”Președintele Biden a vorbit despre un vid care trebuie să fie umplut pentru că Statele Unite și-au întors atenția către alte zone ale lumii, iar președintele Biden a prezentat acum un plan pentru o cooperare în regiune, fie că vine vorba despre siguranța alimentară, legătură cu care Statele Unite vor oferi 1 miliard de dolari pentru energie, pentru securitate energetică, pentru securitate, pentru Arabia Saudită și vecinii din regiune, luând în considerare amenințările din partea Rusiei și Iranului.

Acest discurs de 10 minute în care președintele și-a prezentat viziunea, arată că Arabia Saudită a primit mesajul SUA și că urmează o relație mai pozitivă în viitor”.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole