Antena 3 CNN Externe Joe Biden primește un sprijin de ultimă oră pentru candidatura prezidențială: "Îl va bate pe Trump la scor mare"

Joe Biden primește un sprijin de ultimă oră pentru candidatura prezidențială: "Îl va bate pe Trump la scor mare"

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Supus presiunilor crescânde de a-și retrage candidatura pentru Casa Albă, președintele american Joe Biden a primit, sâmbătă, o susținere neașteptată deși, aparent, singulară.

Biden are 81 de ani și este împovărat de dezastrul dezbaterii televizate cu Donald Trump și de ultimele sale gafe răsunătoare, dintre care se detașează faptul că l-a numit "Președintele Putin" pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Summitul NATO de la Washington.

Mulți politicieni, nu doar din SUA, ci și din Europa, îi pun la îndoială capacitatea fizică și mintală de a face față unei competiții electorale cu Donald Trump, fără a mai vorbi de un nou mandat la Casa Albă.

Însă Bernie Sanders, un senator independent care, tradițional, votează alături de democrații din Congresul american, spune că Biden trebuie să rămână în cursă.

Sanders, considerat de diverși comentatori drept liderul mișcării progresiste din SUA, are 82 de ani și servește în Senatul american din anul 2007.

"...Poate că Biden nu este candidatul ideal, dar el trebuie să fie - și va fi - candidatul (prezidențial al Partidului Democrat, n.r.) Cu o campanie eficientă, care să discute cu familiile muncitorești despre nevoile lor, el nu doar că îl va învinge pe Trump, dar îl va învinge cu o marjă largă", a estimat senatorul într-un editorial publicat sâmbătă de The New York Times, în care le-a cerut democraților "să înceteze cu certurile și criticile".

El a continuat angajându-se să facă "tot ce îi stă în putință pentru a-l vedea pe președintele Biden reales".

"Da, știu: Biden este bătrân, un obișnuit al gafelor, are un mers rigid și a avut o dezbatere dezastruoasă cu Trump. Dar mai știu și următorul lucru: un scrutin prezidențial nu este un concurs de divertisment. Nu începe și nu se termină cu o dezbatere de 90 de minute", a scris el în editorialul din cotidianul citat.

Sanders a evocat și recentele alegeri legislative din Franța.

"Este timpul să învățăm o lecție de la forțele progresiste Fi centriste din Franța care, în ciuda diferențelor lor politice profunde, s-au unit pentru a învinge extremismul de dreapta", a conchis politicianul progresist.

Presa americană: dezbaterea cu Trump și gafele recente nu au schimbat net situația din sondaje

Potrivit ultimelor informații din presa americană, circa 20 de congresmeni democrați îi cer în prezent lui Biden să se retragă și să lase locul altui candidat, eventual vicepreședintei Kamala Harris. Iar cei 20 sunt doar cei care s-au exprimat în acest sens, estimările fiind că politicienii democrați din Congres ce vor un alt candidat decât Biden sunt mult mai numeroși.

Vineri, la un miting electoral din statul Michigan, liderul democrat a dat din nou asigurări că va rămâne candidat.

"Au existat multe speculații în ultima vreme. 'Ce va face Joe Biden? Va rămâne în cursă?' Sunt candidat și vom câștiga", le-a promis el susținătorilor săi din Detroit.

Sondajele efectuate de la dezbaterea CNN încoace indică faptul că prestația sa dezastruoasă de atunci nu a schimbat foarte mult datele electorale.

Multe studii de piață îi acordă contracandidatului republica un avantaj relativ în perspectiva scrutinului din luna noiembrie. În mai multe state decisive, Biden este în mod persistent și semnificativ în urma lui Trump.

Un sondaj Ipsos realizat pentru The Washington Post și ABC și publicat joi arată că mai mult de jumătate dintre democrații americani consideră că Joe Biden ar trebui să se retragă din cursa pentru Casa Albă.

Concret, 56% dintre democrați şi 67% dintre respondenți, în general, consideră că președintele ar trebui să renunțe la candidatură.

La nivel național, Joe Biden şi Donald Trump s-ar afla la egalitate, fiecare cu câte 46% din intențiile de vot.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben