Momentul scuzelor a avut loc chiar înainte ca Biden să părăsească Elveția cu destinația SUA, după ultima etapă a vizitei sale pe continent, finalizată prin discuția de trei ore, de la Geneva, cu omologul rus, Vladimir Putin.
"Datorez scuze celei care a pus ultima întrebare", a spus președintele american, înainte de a se urca la bordul Air Force One.
Kaitlan Collins a adresat întrebarea care l-a enervat pe Biden la finalul conferinței de presă susținute de liderul american.
Collins l-a întrebat pe președinte de ce este "încrezător" că Vladimir Putin își va schimba felul de a acționa.
Joe Biden s-a arătat deranjat de cuvântul "încrezător".
"Nu sunt încrezător că-și va schimba comportamentul. Unde naiba (...) Când am spus că sunt încrezător? Am spus că își va schimba comportamentul dacă lumea va reacționa la el, iar asta îi va diminua poziția pe plan global. Nu sunt încrezător în legătură cu nimic. Doar exprim un fapt".
Corespondentul CNN a menționat că Vladimir Putin a negat implicarea în atacurile cibernetice, a minimalizat abuzurile în materia drepturilor omului și a refuzat să pronunțe numele opozantului politic Aleksei Navalnîi în timpul conferinței de presă.
Ea a l-a întrebat în continuare pe Joe Biden cum poate fi sigur că se va schimba ceva în privința liderului rus.
"Dacă nu înțelegi, însemnă că nu faci meseria potrivită", a răspuns președintele.
"Datorez scuze celei care a formulat ultima întrebare. N-ar fi trebuit să fac pe deșteptul în ultimul meu răspuns", a revenit el, ulterior, în fața ziariștilor, chiar înainte de a se urca la bordul aeronavei prezidențiale.
La rândul său, corespondenta CNN a spus că și-a făcut, doar, meseria atunci când a adresat întrebarea care l-a iritat pe președinte.
"A fost complet inutil din partea președintelui. Nu trebuia să prezinte scuze, deși apreciez că a făcut-o în fața celorlalți jurnaliști, înainte să urce la bordul Air Force One. Când i-am adresat întrebarea, mi-am făcut, doar, meseria, iar asta înseamnă să adresez președintelui întrebări, indiferent dacă este democrat sau republican, iar a-i adresa președintelui o întrebare nu înseamnă că are vreo conotație negativă sau pozitivă (...)
Este un simplu mod de a percepe mentalitatea președintelui cu privire la ceva ce poate fi la fel de important precum întâlnirea cu un lider mondial care s-a amestecat în alegerile din SUA, și-a încarcerat oponenții politici și a respins acuzațiile de încălcare a drepturilor omului, la fel cum a procedat mai devreme aici, la Geneva", a spus Collins, cu referire la conferința de presă a lui Vladimir Putin.
"Și apreciez scuzele președintelui, dar nu era cazul. Pentru că, desigur, este treaba noastră să adresăm președintelui întrebări, aceasta ne este meseria", a concluzionat ea.
Izbucnirea președintelui și scuzele sale ulterioare pot fi vizionate în ultima parte a reportajului următor, de la minutul 02.18.