Antena 3 CNN Externe Joe Biden, mesaj dur pentru Netanyahu, pe tema negocierilor cu Hamas: „Încetează să mă mai prosteşti!”

Joe Biden, mesaj dur pentru Netanyahu, pe tema negocierilor cu Hamas: „Încetează să mă mai prosteşti!”

Preşedintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu să "înceteze să-l mai prostească" în timpul conversaţiei lor telefonice de joi, potrivit Times of Israel.

Informaţia a fost furnizată de Channel 12, care, fără a cita surse, a anunţat că replica lui Biden ar fi venit după ce Netanyahu i-a spus lliderului american că Israelul avansează cu negocierile legate de un acord cu Hamas privind ostaticii şi încetarea focului şi că va trimite în curând o delegaţie pentru a relua discuţiile.

Aceste discuţii sunt în curs de desfăşurare de mai multe luni, dar fără rezultate, iar Biden a opinat anterior că Netanyahu a tras de timp în mod intenţionat din motive politice interne.

La sfârşitul conversaţiei de joi, Biden ar fi spus, de asemenea: "Nu-l luaţi pe preşedinte de bun".

Acest comentariu a fost făcut în contextul cooperării israeliano-americane într-un potenţial război total cu Iranul şi apropiaţii săi, potrivit Channel 12, pe fondul tensiunilor foarte mari, în timp ce Iranul şi grupurile teroriste jură să se răzbune pentru uciderea recentă a mai multor lideri.

Biden a adunat puterile regionale pentru a ajuta la respingerea atacului fără precedent al Iranului cu rachete şi drone asupra Israelului în noaptea de 13-14 aprilie.

Biroul lui Netanyahu a răspuns afirmând că prim-ministrul nu comentează conţinutul discuţiilor sale private cu preşedintele american. 

Potrivit declaraţiei, premierul "nu intervine în politica americană şi va lucra cu oricine va fi ales preşedinte şi se aşteaptă ca americanii să nu intervină, de asemenea, în politica israeliană".

Între timp, The New York Times a relatat că Biden a declarat în timpul convorbirii că asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri în Iran a fost "prost programată", survenind "chiar în momentul în care americanii sperau să fie finalul" negocierilor pentru o încetare a focului şi un acord de eliberare a ostaticilor.

Citând un oficial american anonim, ziarul notează că Biden a susţinut, de asemenea, că operaţiunea ar putea declanşa un război regional.

Netanyahu, potrivit raportului, a negat că ar fi partea care împiedică negocierile, dând vina pe Hamas, aşa cum a susţinut public biroul premierului.

Separat, Telegraph a raportat sâmbătă, citând un înalt oficial israelian, că Netanyahu s-a simţit mai încurajat să atace Iranul de la decizia lui Biden din 21 iulie de a renunţa la cursa prezidenţială din SUA din 2024.

"Adevărata agendă a lui Biden este să sprijine Israelul pe deplin. Şi a făcut acest lucru timp de decenii", a declarat oficialul israelian pentru publicaţia britanică. 

"Netanyahu ştie acest lucru, motiv pentru care este mai îndrăzneţ şi se simte încrezător că poate ataca duşmanii Israelului şi să aibă în continuare sprijinul deplin al SUA".

Retragerea lui Biden a venit pe fondul îngrijorărilor legate de vârsta şi acuitatea sa mentală, după o prestaţie dezastruoasă la dezbaterea din 27 iunie împotriva rivalului său republican, fostul preşedinte american Donald Trump. Succesorul prezumtiv al lui Biden, vicepreşedintele american Kamala Harris, s-a alăturat de asemenea apelului de joi, a declarat Casa Albă.

Oficialul care a vorbit cu Telegraph a numit retragerea lui Biden o "mare schimbare de joc" în Orientul Mijlociu.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile