Antena 3 CNN International News Ce spune Joe Biden despre generalul Mark Milley, care s-ar fi asigurat că Donald Trump nu va lansa arme nucleare în ultimele zile de mandat

Ce spune Joe Biden despre generalul Mark Milley, care s-ar fi asigurat că Donald Trump nu va lansa arme nucleare în ultimele zile de mandat

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 23:35 15 Sep 2021 Modificat la 23:39 15 Sep 2021

Președinte al Comitetului Șefilor de Stat Major din armata SUA atât în mandatul lui Trump cât și în prezent, Milley le-ar fi cerut mai multor responsabili de la Pentagon să respecte strict procedura și "să nu accepte ordine din partea nimănui, dacă nu este implicat el însuși".

Dezvăluirile apar în noua carte a jurnaliștilor Bob Woodward și Robert Costa.

"Am mare încredere în generalul Milley", a răspuns Biden, miercuri, reporterilor.

Casa Albă: "Generalul Milley este un om de onoare"

Anterior președintelui, Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe a precizat că "președintele îl cunoaște pe generalul Milley, că acesta este președintele Comitetului Șefilor de Stat Major deja de opt luni în actuala administrație și că cei doi au lucrat umăr la umăr pe marginea unei serii de evenimente internaționale".

"Președintele are încredere totală în capacitatea sa de conducere, în patriotismul său și în fidelitatea sa față de Constituția americană", a adăugat ea, spunând, ulterior, că generalul Milley este "un om de onoare".

După ce presa americană a dezvăluit pasajele în care generalul a luat măsuri menite să-l împiedice pe  Donald Trump să pornească un război pentru a-și salva președinția, senatorul republican de Flordina, Marco Rubio, i-a cerut lui Joe Biden să-l demită pe Mark Milley.

De asemenea, Alexander Vindman, fost director în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, a spus că Mark Milley ar trebui să demisioneze în cazul în care dezvăluirile din cartea lui Woodward și Costa sunt reale.

Generalul urmează să se prezinte luna aceasta în fața Comisiei pentru Forțele Armate din cadrul Senatului american.

Purtător de cuvânt: Generalul Milley comunică regulat cu omologi din toată lumea, inclusiv China și Rusia

Purtătorul său de cuvânt, Dave Butler, a declarat presei, miercuri, că generalul comunică regulat cu omologii săi din cadrul altor state, inclusiv China și Rusia.

Precizarea vine după ce presa a publicat informații din cartea lui Woodward și Costa, conform cărora Mark Milley a vorbit la telefon cu "generalul chinez cu cea mai înaltă poziție în armată", în contextul "haosului" ce a urmat atacului asupra Capitoliului.

Potrivit informațiilor din cartea celor doi jurnaliști, Milley l-a asigurat pe oficialul chinez că SUA nu vor ataca China.

"Pericol iminent!" Cum a convocat generalul Milley o reuniune pe la spatele lui Trump

Cartea "Peril" a lui Woodward și Costa detaliază cum generalul a recurs la măsuri extraordinare: a convocat o reuniune secretă în biroul său de la Pentagon în data de 8 ianuarie pentru analiza procedurii de acțiune militară, inclusiv lansarea armelor nucleare.

Milley le-a cerut oficialilor militari de rang înalt să nu accepte ordine din partea nimănui dacă el însuși nu este implicat.

"Nu contează ce vi se spune, urmați procedura. Efectuați pașii prevăzuți în procedură. Iar eu sunt parte a acestei proceduri", a spus el.

Apoi a dat ocol încăperii și a privit fiecare ofițer în ochi, cerându-i să confirme verbal că a înțeles ce are de făcut.

"S-a înțeles? - Da, să trăiți".

Generalul a considerat că această confirmare este echivalentul unui jurământ.

Discuții pe linia securizată cu generalul din fruntea armatei chineze

"Peril" se bazează pe mai mult de 200 de interviuri cu participanți și martori de primă mână și realizează o imagine terifiantă a ultimelor zile în funcție ale președintelui Donald Trump.

Autorii, Woodward și Costa, au obținut documente, jurnale, corespondență electronică, note din cadrul întâlnirilor, transcrieri și alte înregistrări ale faptelor.

Potrivit lor, temerile lui Milley vizavi de Trump se bazau pe propriile observații ale generalului vizavi de comportamentul imprevizibil al președintelui.

La momentul respectiv, îngrijorările au fost mult amplificate de atacul din 6 ianuarie și de "riscul extraordinar" al situației curente asupra securității SUA, scriu Woodward și Costa.

Generalul american avusese deja două discuții pe linia securizată cu generalul chinez aflat în cea mai înaltă funcție militară, care era în alertă din cauza haosului din Statele Unite.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole