Biden a acuzat "un atac fără precedent la adresa drepturilor constituționale ale femeilor".
Adoptată miercuri noaptea, hotărârea Curții Supreme "provoacă haos" și "insultă statul de drept", susține președintele american.
"Impactul deciziei de noaptea trecută va fi imediat și cere un răspuns imediat", a arătat Biden.
El a cerut oficialilor din administrația sa să identifice "măsuri pentru a garanta că femeile din Texas au acces la avorturi în securitate și legalitate" și pentru a proteja clinicile și medicii de eventuale procese.
Legea din Texas, care interzice avorturile odată ce sunt depistate bătăile de inimă ale embrionului - fenomen detectabil, de regulă, după șase săptămâni de sarcină - este atât de extremă, încât nu prevede excepție în caz de viol sau de incest, arată liderul de la Casa Albă.
Textul le conferă unor simpli cetățeni puterea de a da în judecată personalul din sănătate sau pe apropiații femeilor care își exercită dreptul de a alege dacă să continue sau nu o sarcină, a avertizat președintele.
El a invocat și controversatele prevederi care permit unor "persoane complet străine să se amestece în cele mai intime și personale decizii legate de sănătate cu care se confruntă femeile".
Decizia Curții Supreme, luată cu ajutorul magistraților numiți de Donald Trump
Străinii sunt motivați la acțiuni judiciare în cauze legate de avort sub promisiunea unei sume de 10.000 de dolari în cazul în care câștigă în justiție, a mai precizat președintele.
Curtea Supremă a SUA, remaniată de fostul președinte Donald Trump, a dat, joi, cea mai dură lovitură dreptului la avort în ultima aproape jumătate de secol, prin refuzul de a bloca o lege din Texas care interzice majoritatea întreruperilor de sarcină, chiar și în caz de incest sau de viol.
Curtea Supremă, care a recunoscut în 1973 drepturilor femeilor americane la avort, a fost sesizată de urgență de mai multe asociații de planning familial pentru a împiedica intrarea în vigoare, miercuri, a acestei legi extrem de restrictive.
Instanța a recunoscut, la 24 de ore după termenul menționat, că existență "chestiuni serioase privind constituționalitatea legii", dar a invocat "probleme de procedură complexe şi noi" în favoarea deciziei de lăsa textul în vigoare.
Decizia a fost luată cu o majoritate de cinci din nouă magistrați, dintre care trei au fost nominalizați de președintele Trump.