Antena 3 CNN Externe Joe Biden a explicat de ce s-a retras, într-un discurs din Biroul Oval: „Apărarea democrației este mai importantă decât orice funcție”

Joe Biden a explicat de ce s-a retras, într-un discurs din Biroul Oval: „Apărarea democrației este mai importantă decât orice funcție”

de Robert Kiss    |   

Președintele SUA Joe Biden s-a adresat americanilor, joi, într-un discurs din Biroul Oval, în care a explicat decizia sa de a renunța la candidatură și de a o sprijini pe Kamala Harris. „Am decis că cea mai bună cale de urmat este să dau mai departe ștafeta unei noi generații.”, a spus Biden. Acesta a anunțat că va rămâne în continuare președinte.

Mesajul lui Joe Biden:

„ Apărarea democrației este mai importantă decât orice funcție”

  • Președinții nu sunt regi. Venerez această funcție, dar îmi iubesc mai mult țara. A fost onoarea vieții mele să fiu președintele vostru. Dar apărarea democrației este mai importantă decât orice funcție.

  • America a ajuns la un moment de rescruce. Americanii sunt puși să aleagă între a merge înainte sau înapoi, între speranță și ură, între unitate și diviziune. Trebuie să decidem: mai credem în onestitate, decență, respect? Libertate, dreptate și democrație? În acest moment, îi putem vedea pe cei cu care nu suntem de acord nu ca inamici, ci ca cetățeni americani. Cred că știu răspunsurile la aceste întrebări pentru că vă cunosc pe voi, poporul american, și știu asta: suntem o națiune mare pentru că suntem oameni buni.

  • Îmi trag putere și găsesc bucurie luptând pentru poporul american. Dar această sarcină sacră de a perfecționa Uniunea noastră nu este despre mine. E despre tine. Despre familia ta. Viitorul tău. Este vorba despre, noi oamenii.

  • Soarta sacră a acestei națiuni este mai presus decât noi toți.
  • Cred că bilanțul meu ca președinte, leadershipul meu, viziunea mea pentru viitorul Americii, toate meritau un al doilea mandat. Dar nimic, nimic nu poate sta în calea salvării democrației noastre – asta include ambiția personală.
  • Am decis că cea mai bună cale de urmat este să dau mai departe ștafeta unei noi generații.
  • Astăzi avem cea mai puternică economie din lume, creând aproape 16 milioane de noi locuri de muncă, un record. Salariile cresc, inflația continuă să scadă. Ne reconstruim literalmente întreaga noastră națiune.

Biden spune că rămâne președinte până la finaul mandatului: 

  • În următoarele șase luni mă voi concetra să îmi fac treaba ca președinte.
  • Asta înseamnă că voi continua să scad costurile pentru familiile muncitoare și voi crește economia. Voi continua să apăr libertățile noastre personale și drepturile noastre civile.
  • Voi cotinua să spun că nu există niciun loc în America pentru violență politică, sau orice violență, vreodată, punct.
  •  Voi lucra să mă asigur că America rămâne puternică. 

Biden își reafirmă sprijinul pentru Kamala Harris: Eu am făcut alegerea mea

  • Dar, în câteva luni, americanii vor alege direcția țării lor. Eu am făcut alegerea mea. 
  • Vreau să îi mulțumesc Kamalei Harris. Este experimentată, este puternică, este dură, este capabilă. A fost un partener incredibil pentru mine și un lider pentru țară. Acum, alegerea este a voastră.
  • Marele lucru în America este că, aici, regii și dictatorii nu conduc. O fac oamenii. Istoria este în mâinile voastre. Puterea este în mâinile voastre. Ideea Americii se află în mâinile voastre. Trebuie doar să vă păstrați credința și să vă amintiți cine suntem – suntem Statele Unite ale Americii, și pur și simplu nu există nimic, nimic peste capacitatea noastră.
  • Noi o facem împreună. Așa că haideți să acționăm împreună, să ne păstrăm democrația. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți. Și Dumnezeu să ne protejeze trupele.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Discursul a fost promis în scrisoarea publicată duminică, în care Biden anunța că se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA și va oferi publicului prima șansă de a auzi direct de la Biden motivele pentru care a renunțat, după săptămâni în care a insistat că este cel mai bun candidat pentru a-l învinge pe fostul președinte Donald Trump, pe care l-a numit „o amenințare existențială la adresa democrația națiunii”. De asemenea, îi va oferi lui Biden șansa de a încerca să modeleze modul în care istoria vede singurul său mandat în funcție.

„Apărarea democrației este mai importantă decât orice funcție”, va spune Biden, conform unor fragmente, publicate de Casa Albă, scrie CNN.

 „Îmi trag putere și găsesc bucurie luptând pentru poporul american. Dar această sarcină sacră de a perfecționa Uniunea noastră nu este despre mine. E despre tine. Despre familia ta. Viitorul tău. Este vorba despre noi oamenii”.

Candidatura lui Biden s-a confruntat cu o criză de încredere din partea democraților, după dezbaterea împotriva lui Trump, în urmă cu aproape o lună. A stârnit o revoltă în cadrul partidului său, mulți întrebându-se nu doar dacă e capabil să-l învingă pe Trump în noiembrie, ci și dacă, la 81 de ani, este apt pentru funcție.

Biden a încercat să supraviețuiască scepticismului și să potolească îngrijorările cu interviuri și mitinguri, dar presiunea a crescut nu doar din partea liderilor politici din partid, și a alegătorilor obișnuiți.

Duminică după-amiază, în timp ce se afla în izolare la reședința din Delaware, având COVID-19, Biden a publicat o scrisoare pe contul său pe rețeaua X în care a anunțat decizia de a se retrage din cursă, urmată mai târziu de o susținere a Kamalei Harris.

„Am decis că cea mai bună cale de urmat este să transmit torța unei noi generații”, ar urma să spună Biden. „Acesta este cel mai bun mod de a ne uni națiunea.”

Discursul lui Biden este transmisă de principalele rețele de știri de televiziune. El urmează să se angajeze să rămână concentrat pe a fi președinte până la expirarea mandatului său, pe 20 ianuarie 2025.

Președintele spera să folosească adresa pentru a sublinia miza alegerilor, pe care atât Biden, cât și Harris le-au încadrat ca o alegere între libertate și haos.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat miercuri că orice întrebare privind demisia lui Biden – care i-ar permite lui Harris să candideze ca președinte în funcție – este „ridicolă”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile