Președintele Klaus Iohannis a semnat declarația comună privind consolidarea apărării aeriene a Ucrainei România va dona Ucrainei sistemul Patriot, decizie luată încă de trei state NATO. Este o donație istorică, spune președintele american Joe Biden, care a menționat de două ori România în discursul în care a susținut că Ucraina va învinge Rusia.
"Anunț donația istorică de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina. SUA, Ţările de Jos, Români şi Italia vor furniza Ucrainei echipamente pentru cinci sisteme strategice suplimentare de apărare aeriană", a spus Joe Biden.
Președintele Klaus Iohannis a semnat declarația prin care se asigură apărare a Ucrainei.
"Suntem angajați să furnizăm Ucrainei capabilități suplimentare de apărare aeriană, în contextul în care se apără împotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și infrastructurii critice.
Astăzi anunțăm că furnizăm Ucrainei, colectiv, sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania și România, componente Patriot donate de Olanda și alți parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare și un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia", a spus Klaus Iohannis.
Volodimir Zelenski cere țărilor aliate să împiedice avansul rușilor pe frontul din Ucraina
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenția că lumea nu trebuie să aștepte alegerile din noiembrie pentru Casa Albă ca să ia măsuri care să împiedice avansul rușilor pe frontul din Ucraina.
"Cât mai poate rezista Putin. Răspunsul se află chiar aici la Washington. Conducerea voastră, acțiunile voastre, alegerea voastră. Alegerea voastră de acționa acum", a spus Volodimir Zelenski.
În aceeași primă zi de summit, secretarul general al NATO a fost decorat de președintele Joe Biden. Jens Stoltenberg a primit Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție civilă pe care președintele american o poate acorda și a fost lăudat pentru modul în care a condus Alianța.
Corespondență Antena 3 CNN de la Washington: Interesele României după donația istorică pentru Ucraina
Trimișii speciali Antena 3, CNN la Washington, Sabrina Preda și Sergiu Cora, vin cu informaţiile de ultimă oră de la Summitul NATO 2024.
"Astăzi și mâine sunt întâlniri extrem de importante aici, în Washington, DC. Am auzit discursul președintelui Joe Biden. România a fost rostită de două ori în discursul său. Joe Biden vorbea, pe de o parte, despre țara noastră, care a sprijinit migranții din Ucraina, dar și eforturile depuse de România pentru apărarea Ucrainei și spunea iată, despre apărarea aeriană. Acesta este un subiect important și aici, la summit.
Putem bănui câteva dintre obiectivele României care au fost cumva rostite până acum. Și vorbim de securitate la Marea Neagră. Știm că este un obiectiv extrem de important pentru țara noastră, dar, de asemenea, un obiectiv comun cu Uniunea Europeană. Vorbim de creșterea prezenței trupelor americane pe teritoriul Europei.
Astăzi Consiliul Alianței Nord-Atlantice se va întruni, după care vor exista diverse întâlniri între miniștri ai Apărării ai diverselor țări și demnitari de aici, din Statele Unite.
Este un summit cu importanță, pentru că tot contextul în care ne aflăm noi acum, dă cumva greutate acestui eveniment", au transmis Sabrina Preda şi Sergiu Cora, realizatori Antena 3 CNN, trimiși speciali în SUA.