"Cred că (Putin) va ataca, trebuie să facă ceva", a răspuns el, întrebat în legătură cu perspectiva unei invazii și în contextul în care Moscova a desfășurat peste 100.000 de soldați la frontiera cu Ucraina.
Însă Biden a surprins prin sinceritatea cu care a confirmat disensiunile dintre aliați, cu privire la un răspuns al Occidentului.
"Rusia va fi făcută răspunzătoare dacă invadează, și depinde de ce anume va face. Una este dacă se întâmplă o incursiune minoră și ajungem să ne certăm în legătură cu ce să facem și ce să nu facem. Dar dacă ei (rușii, n.r.) fac ce sunt capabili cu forțele masate la frontieră, atunci va fi un dezastru pentru Rusia, dacă invadează Ucraina", a declarat președintele american într-o conferință de presă care a marcat un an de la începutul mandatului său.
Acest comentariu a stârnit consternare și proteste la Kiev.
Un oficial ucrainean citat de corespondentul CNN Matthew Chance s-a declarat "șocat că președintele american Biden face distincția între incursiune și invazie", și de faptul că liderul de la Casa Albă a sugerat că o incursiune minoră nu ar declanșa sancțiuni.
"Acest lucru îi dă undă verde lui Putin să intre în Ucraina după bunul său plac", a estimat oficialul ucrainean, arătând că "nu a mai auzit niciodată" vreo astfel de distincție din partea administrației americane.
"Kievul este uluit", a conchis el.
CNN notează că această situație generată de remarcile lui Joe Biden vine la câteva ore după ce responsabili ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelensky, s-au întâlnit cu Secretarul de Stat american Antony Blinken, într-un demers al SUA de a sublinia sprijinul pentru Ucraina.
Casa Albă încearcă să explice mesajul lui Joe Biden
Casa Albă a încercat ulterior să justifice spusele lui Biden, invocând necesitatea unui răspuns proporțional, în funcție de agresiunea rusă.
Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a arătat că un atac cibernetic sau paramilitar rus ar determina o reacție reciprocă, spre deosebire de scenariul în care trupele ruse își părăsesc pozițiile actuale și intră în Ucraina.
"Președintele Biden i-a spus clar omologului său rus: dacă trupele ruse trec granița ucraineană, aceasta este o invazie reînnoită și va fi întâmpinată cu un răspuns prompt, sever și unit din partea SUA și a aliaților", a precizat Psaki.
Biden însuși revenit și a fixat "linia roșie" care, odată trecută de ruși, ar declanșa reacția "severă" a SUA.
"Dacă rușii trec granița și ucid luptători ucraineni. Cred că asta schimbă totul (...) Dar depinde de ceea ce face el (Vladimir Putin), de măsura în care vom obține o unitate totală pe frontul NATO", a precizat președintele american.
"E foarte important să ne punem de acord în NATO. De aceea îmi dedic mult timp, și există diferențe. Sunt diferențe în NATO cu privire la ce doresc să facă statele membre, în funcție de ce se întâmplă", a confirmat Joe Biden.