Antena 3 CNN Externe Joe Biden a făcut apel la calm, într-un discurs din Biroul Oval: ”Ne rezolvăm diferențele la urne, nu cu gloanțe”

Joe Biden a făcut apel la calm, într-un discurs din Biroul Oval: ”Ne rezolvăm diferențele la urne, nu cu gloanțe”

Președintele SUA, Joe Biden, a condamnat atentatul la viața lui Donald Trump, într-un discurs televizat transmis de Casa Albă,  noaptea trecută, susținând că politica din SUA nu trebuie să devină niciodată un "câmp de luptă".

Trump, candidatul republican pentru președinție, a fost rănit la ureche după ce un atacator a deschis focul la un miting în Butler, Pennsylvania. O persoană a fost ucisă și alte două au fost grav rănite în atac.

În discursul său din Biroul Oval, Biden a îndemnat americanii să "facă un pas înapoi" și a avertizat că "retorica politică din această țară a devenit foarte aprinsă", scrie BBC

"Indiferent cât de puternice sunt convingerile noastre, nu trebuie să recurgem niciodată la violență," a spus Biden în remarcile sale care au durat puțin sub șapte minute. 

În discursul său, președintele a cerut americanilor să se unească și a avertizat că polarizarea politică în creștere face ca alegerile din noiembrie să fie "o perioadă de testare".

Biden și Trump rămân la egalitate în sondajele de opinie înainte de alegeri.

Președintele SUA a enumerat, totodată, un număr tot mai mare de acte violente politice care au avut loc în ultimii ani.

"Nu putem, nu trebuie să mergem din nou pe acest drum. L-am parcurs deja în istoria noastră," a spus el, subliniind atacurile care au vizat membri ai congresului din ambele partide.

"În America, ne rezolvăm diferențele la urnele de vot," a spus el. "La urnele de vot. Nu cu gloanțe."

Atacul de sâmbătă a lăsat America în stare de șoc, Trump fiind lovit la ureche de un glonț la scurt timp după ce a început să vorbească în Butler, Pennsylvania. În imaginile transmise în întreaga lume, Trump, în vârstă de 78 de ani, a putut fi văzut cu sânge curgându-i pe ureche și pe față, în timp ce agenții Serviciului Secret l-au tras de pe scenă și l-au dus într-o mașină.

Atacatorul - identificat de FBI ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani - a fost împușcat mortal la fața locului de agenții Serviciului Secret. Aceștia au declarat pentru CBS News că au descoperit materiale explozive în vehiculul său din apropiere și la domiciliul său.

Colegii de clasă l-au descris ca pe un tânăr tăcut care a fost hărțuit pe tot parcursul școlii. 

În discursul său, Biden a spus că se roagă pentru familia lui Corey Comperatore, un fost pompier de 50 de ani care a fost împușcat și ucis - alături de alte două persoane care au fost grav rănite - în timpul mitingului. Tată a doi copii, Comperatore a fost ucis în timp ce își proteja familia de gloanțele care treceau pe lângă Trump și loveau membrii publicului. Biden l-a numit un "erou" care a fost ucis "în timp ce își exercita pur și simplu libertatea de a susține un candidat la alegeri".

Aliații lui Trump s-au grăbit să-l învinuiască pe președintele Biden și campania sa pentru atac, susținând că principalul democrat a căutat să stârnească temeri cu privire la revenirea rivalului său la putere.

Președintele Biden a evitat să răspundă acestor critici în discursul său de duminică noaptea, deși campania sa a retras temporar reclamele de atac împotriva lui Trump.

Fostul președinte însuși a încercat să adopte un ton conciliant după atac, mulțumind detașamentului  Serviciilor Secrete pentru acțiunile rapide și chemând cetățenii să "rămână uniți" și să "arate adevăratul caracter ca americani".

Subiecte în articol: Joe Biden discurs Donald Trump
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog