Antena 3 CNN Externe Joe Biden, despre activista americană ucisă de trupele israeliene în Cisiordania: „Se pare că a fost un accident”

Joe Biden, despre activista americană ucisă de trupele israeliene în Cisiordania: „Se pare că a fost un accident”

de Mia Lungu    |   

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a afirmat marţi că armata israeliană trebuie să facă "schimbări fundamentale" după moartea "nejustificată" a unei activiste turco-americane, ucisă în timpul unei manifestaţii în Cisiordania ocupată, notează AFP, potrivit Agerpres.

Ancheta şi mărturiile arată că moartea activistei de 26 de ani Aysenur Ezgi Eygi "nu a fost provocată şi este nejustificată", a declarat Blinken jurnaliştilor la Londra.

"Nimeni nu ar trebui să fie împuşcat pentru că a participat la o manifestaţie", a spus el.

"În opinia noastră, forţele de securitate israeliene trebuie să facă schimbări fundamentale în modul în care operează în Cisiordania, inclusiv în regulile lor de angajare", a continuat secretarul de stat.

"Este al doilea cetăţean american ucis de forţele de securitate israeliene. Este inacceptabil. Acest lucru trebuie să se schimbe", a spus el.

Joe Biden: „A fost lovită accidental"

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a afirmat că moartea activistei a fost "un accident".

"Se pare că a fost un accident, a fost un ricoşeu la pământ şi a fost lovită accidental", a spus Biden, la câteva ore după declaraţiile secretarului său de stat.

Incidentul a avut loc vineri în satul Beita, din nordul Cisiordaniei ocupate, unde se desfăşoară demonstraţii săptămânale împotriva coloniilor israeliene, considerate ilegale conform dreptului internaţional.

Armata israeliană a estimat marţi că este "foarte probabil" ca focuri de armă ale trupelor sale să o fi ucis "indirect şi involuntar" pe fată.

Comunicatul armatei publicat marţi indica faptul că militanta a fost ucisă "în timpul unei revolte violente în care zeci de suspecţi palestinieni au ars cauciucuri şi au aruncat cu pietre în forţele de securitate" la Beita.

Focurile de armă "nu au vizat-o pe ea, ci pe principalul instigator al revoltei", a precizat armata într-un comunicat. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile