Antena 3 CNN Politică Joe Biden, în conferința de presă: I-a confundat pe Trump cu vicepreședinta sa, Kamala Harris și pe Zelenski cu Putin

Joe Biden, în conferința de presă: I-a confundat pe Trump cu vicepreședinta sa, Kamala Harris și pe Zelenski cu Putin

de Mia Lungu    |   

Președintele american Joe Biden a susținut joi, singur, o conferință de presă cu miză mare la summitul NATO, unde a răspuns întrebărilor reporterilor cu privire la candidatura sa la alegerile prezidențiale din SUA 2024. După 24 de ore care au fisurat fundamentul politic al candidaturii sale, acesta s-a confruntat cu cea mai tensionată conferință de presă prezidențială din istoria modernă.

Ultima întâlnire cu presa în acest format, în care a răspuns singur la întrebări, fără script în față, a fost în urmă cu 8 luni, în noiembrie 2023.

Biden a deschis conferința cu o declarație privind summitul NATO de 75 de ani pe care tocmai l-a găzduit la Washington. ”Suntem Statele Unite ale Americii, suntem o națiune indispensabilă”, a subliniat acesta, înainte de a primi întrebări de la jurnaliști.

Principalele declarații:

  • Una dintre întrebările adresate de un reporter este dacă echipa de campanie i-a arătat lui Biden sondaje care sugerau că Harris l-ar putea învinge pe Trump dacă președintele se retrage. Biden a respins întrebarea și a spus că sondajele nu există. "Cât de exacte crede cineva că sunt sondajele în zilele noastre?", a spus el, spunându-le reporterilor că le-ar putea arăta sondaje care indică o serie de lucruri diferite. "Eu cred... Știu, cred, că sunt cel mai calificat.” Biden a recunoscut, de asemenea, că alte persoane l-ar putea învinge pe Trump, fără să dea nume.
  • Biden a fost întrebat despre delegații la alegerile primare pe care i-a câștigat și dacă aceștia îl vor susține pentru funcția de președinte la conferința partidului, când se va alege oficial candidatul. "Evident, sunt liberi să facă ceea ce doresc", spune el, adăugând că în prezent are "un sprijin covârșitor". "Dacă mă prezint la convenție și ei spun că vor pe altcineva, acesta este procesul democratic", a spus acesta, înainte de a adăuga rapid în șoaptă: "Nu se va întâmpla".
  • „Singurul lucru pe care îl face vârsta este să creeze înțelepciune”, a spus Joe Biden, întrebat dacă ar fi dispus să se supună unor controale neurologice amănunțite pentru a demonta toate speculațiile privind starea sa de sănătate. Acesta a reiterat că este sănătos din punct de vedere neurologic și că este testat în fiecare zi la locul de muncă. "Indiferent de ceea ce am făcut, nimeni nu va fi mulțumit, ai avut șapte doctori sau ai avut doi?", spune el retoric. Biden spune că a susținut trei examene neurologice intense în calitate de președinte și le-a trecut cu brio. "Nu mă opun, dacă medicii îmi spun că ar trebui să mai fac unul", spune el.
  • După ce a păstrat un ton echilibrat, în cea mai mare parte a conferinței de presă, Biden a manifestat o explozie bruscă de furie atunci când a abordat subiectul criminalității cu arme de foc în SUA. "Controlați armele, nu fetele", spune el. "Mai mulți copii sunt uciși de un glonț decât orice altă cauză de deces", spune el, ridicându-și vocea. "În Statele Unite ale Americii. Ce naiba facem noi? Trebuie să termin treaba asta. Pentru că sunt atât de multe în joc", a spus el, înainte de a-l critica pe Trump și Curtea Supremă a SUA pentru că nu au susținut legile privind armele.
  • "Am hotărât că voi candida", spune Biden. "Cred că este important să risipesc temerile", a subliniat acesta.
  • Biden a fost întrebat în ce punct se află actualul plan de încetare a focului în Gaza, după 10 luni de război și dacă și-ar fi dorit să facă ceva diferit. "Cunosc bine Israelul și susțin Israelul", spune el, adăugând că nu regretă că a vizitat țara la scurt timp după atacul din 7 octombrie. Dar președintele a ținut să puncteze că actualul cabinet de război al Israelului este cel mai conservator cabinet de război din istoria țării, ceea ce, spune el, reprezintă o provocare. "Nu există alt răspuns aici decât soluția celor două state", spune el. "Este timpul să punem capăt acestui război", spune Biden. El a remarcat faptul că și-ar fi dorit să fi reușit să convingă israelienii să facă mai mult pentru a limita consecințele războiului, dar spune că israelienii au fost "mai puțin cooperanți". Președintele a reiterat că face tot ce îi stă în putință pentru a convinge ambele părți să accepte o încetare a focului.
  • Un reporter l-a întrebat pe Biden dacă va fi capabil să negocieze cu Putin sau Xi Jinping și peste câțiva ani, având în vedere unele dintre greșelile sale recente. Biden spune că a petrecut mai mult timp cu Xi decât cu oricine altcineva. El estimează că, incluzând perioada în care a fost vicepreședinte, a petrecut mai mult de 90 de ore cu el. "Uite, așa cum am spus, am de-a face cu Xi chiar acum. Sunt în contact direct cu el.”, a spus acesta. Nu am niciun motiv bun să vorbesc cu Putin în acest moment", adaugă el, menționând că acest lucru se datorează faptului că Putin nu a arătat nicio dorință de a "acomoda schimbarea comportamentului său". "Nu există niciun lider mondial cu care să nu fiu pregătit să tratez", spune el. "Nu sunt pregătit să vorbesc cu Putin decât dacă Putin este pregătit să își schimbe comportamentul". El continuă spunând că Rusia "minte ca naiba" despre războiul din Ucraina și a pierdut deja 350 000 de soldați în luptă. "Sunt gata să vorbesc cu orice lider care vrea să vorbească, inclusiv cu Putin", spune el.
  • Un membru al presei străine l-a întrebat pe Biden despre posibilul rezultat al alegerilor din 2024 din SUA. „Credeți că Europa va fi lăsată pe cont propriu dacă Donald Trump câștigă alegerile și care este sfatul dumneavoastră pentru liderii europeni de a se pregăti pentru o posibilă dezangajare a SUA?” a întreabat reporterul. Biden spune că aude de la liderii străini mesajul "trebuie să câștigi" și că victoria lui Trump ar fi "un dezastru"."Politica externă nu a fost niciodată punctul său forte, iar el pare să aibă o afinitate pentru oamenii autoritari", spune Biden despre Trump."Cred că sunt cea mai calificată persoană pentru a face acest lucru, pentru a mă asigura că Ucraina nu cade, că Ucraina reușește, că alianța europeană rămâne puternică", spune el.
  • „Nu există niciun indiciu că nu îmi fac treaba”, spune Biden. Președintele spune că modul în care se asigură este să se întrebe "îmi fac treaba?" Biden răspunde el însuși la întrebare spunând că nu există "niciun indiciu" că nu își poate face treaba și menționează numărul de legi pe care a reușit să le adopte în primul său mandat drept dovadă a succesului său.
  • Biden a respins zvonurile despre faptul că își încheie serile mai devreme pentru a se apăra de gafele publice și de percepțiile negative cu privire la capacitatea sa mentală. "Nu este adevărat", spune el. "În loc ca fiecare zi să înceapă la șapte și să se termine la miezul nopții, ar fi inteligent din partea mea să îmi ajustez ritmul puțin mai bine", recunoaște Biden. Președintele spune că a făcut o "greșeală stupidă" la dezbatere, dar afirmă că de atunci nu și-a luat mai puțin de lucru. El a insistat că programul său de atunci a rămas încărcat. De asemenea, Biden a promis că, înainte de cea de-a doua dezbatere cu Trump din septembrie, "nu va călători pe 15 fusuri orare".
  • Biden a fost întrebat despre vicepreședintele său și dacă Kamala Harris ar fi pregătită să preia funcția de președinte în caz de nevoie.
    Rugat să explice ce o face să fie atât de pregătită, Biden a răspuns lăudând poziția ei privind avortul și modul în care "a tratat problema libertății femeilor". În al doilea rând, el a subliniat "capacitatea ei de a gestiona aproape orice problemă". Biden a remarcat faptul că ea a fost procuror și senator înainte de a se alătura campaniei sale și că este "o persoană de primă clasă". "Nu aș fi ales-o decât dacă aș fi crezut că este calificată pentru a fi președinte", a adaugat el.
  • Un reporter de la CBS l-a întreabat pe Biden de ce rămâne în cursă când nu dușmanii îi cer să plece - ci prietenii, colegii democrați și oamenii cu care a lucrat de-a lungul carierei. "Nu sunt aici pentru moștenirea mea, ci pentru a duce la bun sfârșit munca pe care am început-o", spune Biden. Președintele american a subliniat că este de părere că țara se va descurca mai bine dacă va fi reales.
  • După ce s-a referit din greșeală la Trump ca fiind vicepreședintele său, Biden a trecut la atac împotriva adversarului său. "L-am învins o dată și îl voi învinge din nou", a promis el.
  • Biden a făcut a doua gafă a serii și l-a confundat pe fostul președinte Donald Trump cu vicepreședinta sa Kamala Harris. "Nu l-aș fi ales pe vicepreședintele Trump" dacă nu credeam că va câștiga, a spus acesta.
  • Biden a râs când un reporter i-a atras atenția că i-a confundat pe Putin și Zelenski atunci când l-a prezentat pe liderul ucrainean cu doar o oră în urmă. Reporterul a întreabat dacă a existat vreun "prejudiciu" pentru reputația SUA ca urmare a "declinului" său. "Ați văzut vreun prejudiciu adus reputației noastre prin faptul că am condus această conferință?" răspunde Biden. "Ați văzut o conferință mai reușită? Vorbeam despre Putin și am spus - acum, chiar la sfârșit, am spus Putin, 'nu, îmi pare rău Zelensky', și apoi am adăugat alte cinci nume.", a răspuns Biden.
    El continuă să prezinte succesul conferinței NATO.
  • Biden s-a referit la situația din Gaza și își asumă meritul pentru "cadrul" unui acord de pace care, spune el, "este acum agreat atât de Israel, cât și de Hamas". "Mi-am trimis echipa în regiune pentru a pune la punct detaliile", a spus el, adăugând că "există încă lacune de acoperit" în acord.
    "Tendința este pozitivă", spune el, "de a pune capăt acestui război - care ar trebui să se încheie acum".
  • Biden leagă activitatea NATO de mobilizare în jurul Ucrainei de viitoarele alegeri prezidențiale din 2024. "Cred că poporul american înțelege că America este mai puternică datorită alianțelor noastre", spune el. "America nu se poate retrage din lume, trebuie să conducem lumea", ceea ce reprezintă o mustrare clară la adresa politicii "America First (n.r. America Prima)" a adversarului său Donald Trump.
  • Biden laudă modul în care NATO s-a raliat Ucrainei în primele zile ale războiului Rusiei. "Astăzi, Kievul este încă în picioare", spune Biden. "Și NATO stă în picioare, mai puternică decât a fost vreodată". "NATO nu este doar mai puternică, NATO este mai mare", a spus el. "Nu mă voi pleca în fața lui Putin", a spus acesta apoi și a promis să mențină NATO puternică.

Dacă ștacheta pentru Joe Biden la această conferință de presă era să pară prezidențial - să vorbească în propoziții complete și să rămână la mesaj - atunci este una pe care a depășit-o. Deși a fost încă un pic răgușit, iar vocea sa era moale, el a răspuns la întrebările reporterilor care, deși au fost ascuțite, au fost respectuoase. Președintele american a zâmbit și râs și părea relativ relaxat, în ciuda mizei mari.

Speranțele lui Biden de a obține un al doilea mandat au fost în joc la conferința de presă, la exact două săptămâni după ce prestația sa incoerentă de la dezbaterea prezidențială CNN i-a aruncat campania în cădere liberă. Este cel mai recent dintr-o serie de evenimente publice care s-au transformat în examinări chinuitoare ale sănătății și capacității cognitive a lui Biden, în timpul cărora orice greșeală sau confuzie a declanșat un dezastru politic. 

Miza apariției solo a lui Biden la încheierea summitului NATO a crescut de la o oră la alta, în timp ce poziția sa politică s-a destrămat într-un ritm care îi știrbește demnitatea. Susținători din Congres și de la Hollywood l-au avertizat că trebuie să se dea la o parte de dragul partidului și al țării, iar fostul președinte Nancy Pelosi a trimis un semnal clar că un președinte recalcitrant ar trebui să-și regândească opțiunile.

Rebeliunea, la care s-a alăturat doar o mică minoritate de democrați din Congres, dar care pare să fie mai profundă, reflectă teama care domnește acum în Capitoliu că fostul președinte Donald Trump ar putea provoca o victorie zdrobitoare a Partidului Republican, care să aducă conservatorii la un monopol al puterii în Congres, la Casa Albă și la Curtea Supremă.

Unii democrați se tem că hotărârea lui Biden, în vârstă de 81 de ani, de a candida din nou, în ciuda abilităților diminuate expuse de dezbatere, ar putea pune în pericol chiar democrația pe care el spune că încearcă să o salveze.

Președintele, care era într-o formă politică proastă chiar și înainte de dezbaterea dezastruoasă, este ferm convins că nu va preda ștafeta unui democrat mai tânăr. Însă trei factori ar putea face ca poziția sa să devină nesustenabilă: o fractură a sprijinului în cadrul partidului său, epuizarea strângerii de fonduri, și date de sondaj condamnabile.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben