Antena 3 CNN Externe Joe Biden cere încetarea focului în Gaza, în ultimul său discurs la ONU: Nevinovații „trec prin iad”, „am plâns alături de ei”

Joe Biden cere încetarea focului în Gaza, în ultimul său discurs la ONU: Nevinovații „trec prin iad”, „am plâns alături de ei”

de Andreea Ştefan    |   

Președintele Joe Biden a vorbit marți la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York - ultimul său discurs în calitate de președinte în fața reuniunii liderilor mondiali, potrivit CNN.

Președintele Joe Biden și-a început discursul de marți în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite prin a relata conflictele care făceau ravagii în întreaga lume atunci când a intrat în funcția publică, în urmă cu peste 50 de ani, inclusiv Războiul din Vietnam.

Referindu-se la reconcilierea dintre SUA și Vietnam, Biden a spus „Lucrurile pot deveni mai bune. Nu ar trebui să uităm niciodată acest lucru. Am văzut asta de-a lungul carierei mele”.

Această experiență, printre altele, la care Biden a fost martor în lunga sa carieră, l-a făcut să fie încrezător că lumea va trece printr-o altă perioadă dificilă, în contextul multiplelor crize.

El a adăugat ulterior: „Ca lideri, nu ne permitem luxul” de a „reacționa cu disperare” la dificultățile lumii.

„Poate din cauza a tot ceea ce am văzut și a tot ceea ce am făcut împreună de-a lungul deceniilor, am speranță”, a spus Biden. „Știu că există o cale de urmat”.

Președintele Joe Biden a promis marți, în cadrul Adunării Generale a ONU, că va sprijini Ucraina până la victoria în războiul său împotriva Rusiei.

De la începutul războiului, în urmă cu peste doi ani, Biden a declarat că „aliații și partenerii noștri din NATO și peste 50 de națiuni s-au ridicat” împotriva Rusiei.

„Cel mai important, poporul ucrainean s-a ridicat. I-am rugat pe oamenii din această cameră să îi susțină”, a spus Biden.

„Vestea bună este că războiul lui Putin a eșuat, la fel ca și obiectivul său principal”, a adăugat Biden. „El și-a propus să distrugă Ucraina, dar Ucraina este încă liberă. El și-a propus să slăbească NATO, dar NATO este mai mare, mai puternică, mai unită ca niciodată, cu doi noi membri, Finlanda și Suedia”.

„Dar nu putem renunța”, a adăugat președintele - o aluzie la viitorul incert al sprijinului pentru Ucraina, atât în SUA, unde fostul președinte Donald Trump își dorește un nou mandat și ar putea pune în aplicare reduceri semnificative ale ajutorului pentru Ucraina, cât și în întreaga lume.

Biden vrea încetarea focului în Gaza

Președintele Joe Biden a deplâns marți numărul morților și durerea resimțită de civilii nevinovați din ambele părți ale conflictului Israel-Gaza, în timp ce vorbea în cadrul Adunării Generale a ONU.

Biden a făcut referire la sutele de civili uciși în timpul atacului Hamas asupra Israelului în urmă cu 11 luni și la zecile care au fost luați ostatici. „M-am întâlnit cu familiile acelor ostatici. Am plâns alături de ei”, a spus Biden. „Ei trec prin iad”.

El a adăugat: „Civilii nevinovați din Gaza trec, de asemenea, prin iad. Mii și mii de morți, inclusiv lucrători umanitari. Prea multe familii dislocate, înghesuite în corturi, confruntate cu o situație umanitară cumplită”.

În ceea ce privește acordul de încetare a focului care trenează, Biden a declarat: „Acum este momentul ca părțile să finalizeze termenii acestuia, să aducă ostaticii acasă și să asigure securitatea pentru Israel și Gaza fără scenariul Hamas, să aline suferința din Gaza și să pună capăt acestui război”.

Biden își etalează eforturile în domeniul climei și al sănătății globale, afirmând că lumea trebuie să „gestioneze” AI

Președintele Joe Biden a promovat marți eforturile administrației sale de a combate schimbările climatice, de a elimina foametea în lume și de a valorifica puterea tehnologiei în timpul discursului său în cadrul Adunării Generale a ONU.

După ce a făcut referire la eforturile administrației sale de a combate schimbările climatice și de a furniza vaccinuri cruciale pentru Africa, Biden a vorbit despre beneficiile și provocările care decurg din tehnologie, inclusiv inteligența artificială.

„Vom avea, de asemenea, responsabilitatea de a ne pregăti cetățenii pentru viitor”, a spus Biden. „Vom asista la mai multe schimbări tehnologice, susțin eu, în următorii doi până la 10 ani, decât am văzut în ultimii 50 de ani”.

„Inteligența artificială ne va schimba modul de viață, modul de muncă, modul de război”, a spus Biden. El a adăugat că multe dintre acestea „ne-ar putea face viața mai bună”.

„Dar inteligența artificială aduce, de asemenea, riscuri profunde, de la falsuri profunde la dezinformare, de la agenți patogeni noi la arme biologice”, a adăugat el.

„Ce trebuie să facem pentru a gestiona această nouă tehnologie”, a spus el. „Nimic nu este sigur cu privire la modul în care AI va evolua sau cum va fi implementată”.

Ultimul mesaj al lui Biden la Adunarea Generală a ONU: „Unele lucruri sunt mai importante decât a rămâne la putere”

În ultima parte a discursului său final în fața Adunării Generale a ONU, Biden a făcut referire la decizia sa de a abandona campania de realegere la începutul acestei veri.

„Să fiu președinte a fost onoarea vieții mele”, a spus Biden. „Mai sunt atât de multe lucruri pe care vreau să le fac”.

El a adăugat: „Oricât de mult aș iubi slujba, îmi iubesc țara mai mult. Am decis că, după 50 de ani de serviciu public, este timpul ca o nouă generație de lideri să ducă națiunea mea mai departe.”

După ani de discursuri despre importanța democrației și despre punctul de inflexiune la care crede că a ajuns lumea, Biden i-a implorat pe colegii săi lideri mondiali să pună poporul mai presus de propriile ambiții.

„Dragi colegi lideri, să nu uităm niciodată că unele lucruri sunt mai importante decât menținerea la putere. Oamenii voștri sunt cei care contează cel mai mult”, a spus el.

„Nu uitați niciodată, suntem aici pentru a servi poporul, nu invers. Pentru că viitorul, viitorul, va fi câștigat de cei care eliberează întregul potențial al poporului lor de a respira liber, de a gândi liber, de a inova, de a educa, de a trăi și de a iubi deschis, fără teamă.”

„Acesta este sufletul democrației”, a adăugat Biden. „Nu aparține unei singure țări”.

Subiecte în articol: Joe Biden ONU Orientul Mijlociu Ucraina SUA
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile