Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Joe Biden a explicat motivul pentru care s-a retras din cursa pentru Casa Albă

Joe Biden a explicat motivul pentru care s-a retras din cursa pentru Casa Albă

Președintele SUA, Joe Biden, susține că a renunțat la candidatura sa la alegeri deoarece s-a temut că lupta internă din partid cu privire la candidatura sa ar fi reprezentat o „distragere reală a atenției” pentru democrați și că prioritatea sa cea mai mare era să-l înfrângă pe Donald Trump în noiembrie.

În primul său interviu de la retragerea din cursă, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a spus că nu are „nicio problemă gravă” de sănătate. El a pus performanța sa slabă din dezbaterea cu Donald Trump pe seama unei stări de rău și a respins îngrijorările legate de vârsta sa și de capacitatea sa mintală.

Președintele SUA a promis că va face campanie pentru Kamala Harris, și că va face tot ceea ce vicepreședinta sa „va crede că poate face pentru a ajuta mai mult”. „Trebuie, trebuie, trebuie să-l învingem pe Trump”, a declarat el pentru postul de televiziune american CBS News, citat de BBC.

Joe Biden susține că, dacă și-ar fi continuat campania, competiția prezidențială ar fi ajuns „până la capăt”.

„O parte din colegii democrați din Camera Reprezentanților și Senat au crezut că le voi prejudicia șansele de câștig” a spus el.

„Eram îngrijorat că, dacă rămân în cursă, acesta ar fi fost subiectul. M-ați fi intervievat despre: De ce a spus Nancy Pelosi, de ce a făcut așa, și am considerat că ar fi fost o adevărată distragere.”

Fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, este cea care ar fi condus campania de înlăturare a lui Joe Biden, informație pe care nu a negat-o direct, după performanța acestuia ezitantă în dezbaterea împotriva lui Trump din data de 27 iunie.

În timpul interviului difuzat duminică, Biden a făcut mai multe greșeli, dar a părut mai coerent decât în timpul dezbaterii televizate în direct împotriva lui Trump. El a pus performanța sa slabă din dezbatere pe seama unei boli, anterior menționând și oboseala datorată diferenței de fus orar și lipsa de odihnă ca factori.

Pe măsură ce presiunea a continuat să crească, el și-a anunțat retragerea din cursă pe data de 21 iulie.

Sprijinul partidului s-a concentrat rapid în jurul vicepreședintei Harris, care până acum l-a depășit pe Biden în sondajele de opinie.

Președintele a spus că a intenționat să fie o punte către următoarea generație atunci când a candidat pentru Casa Albă în 2020.

„Când am candidat prima dată, m-am gândit la mine ca fiind un președinte de tranziție. Nici nu pot să spun câți ani am. Mi-e greu să pronunț asta”, a mai spus Biden, potrivit BBC. 

Subiecte în articol: Joe Biden Alegeri SUA 2024 Donald Trump
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile