"Ca să facem o polemică plăcută jurnalistică, dacă vin aceste trupe avem garanția că acest conflict va fi evitat, pentru că Rusia lui Putin nu știe decât de mesaje de forță, Rusia lui Putin dovedește că nu știe de dialog, nu știe de diplomație, nu știe - cum zice românul - de vorbă bună.
Și atunci, după îndelungi negocieri, după foarte multe întâlniri, după foarte multe discuții, după multe acuzații că Occidentul întârzie să întărească flancul de est al NATO încercând să găsească tot felul de soluții, iată că în această după-amiază vine anunțul cu decizia de la Washington.
Va fi un anunț oficial și din partea Casei Albe și din partea Pentagonului și anunțul sună în felul următor: Vor fi trimise mii de trupe pe flancul de est al NATO în țări care au nevoie de o întărire a prezenței militare aliate. E vorba în primul rând de țările baltice, de Polonia și de România".
SUA au aprobat oficial trimiterea de trupe suplimentare în România
Președintele Joe Biden a aprobat oficial trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România, iar Pentagonul este de așteptat să anunțe miercuri dimineață că trupele se vor desfășura „în următoarele zile”, au declarat oficiali americani pentru CNN.
Desfășurarile sunt o dovadă de sprijin față de aliații NATO care se simt amenințați de mișcările militare ale Rusiei în apropierea Ucrainei, au spus oficialii.
Se așteaptă ca Pentagonul să anunțe că mii de trupe americane suplimentare se vor desfășura în locații din Europa. Desfășurările vor include aproximativ 2.000 de soldați americani în Polonia și alte câteva mii în țările din sud-estul NATO, inclusiv România, au spus sursele.
În România ar trebui să fie trimiși peste 1.000 de militari, potrivit surselor. E posibil ca aceștia să fie amplasați la Cîmpia Turzii.
SUA au pus 8.500 de soldați în SUA în alertă intensă în cazul în care este chemată o Forță de răspuns a NATO și este nevoie rapid de trupe americane.
Dar SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja în Europa pe care să le folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni; unele dintre trupele care vor fi dislocate în curând sunt deja staționate în Europa, au spus sursele, în timp ce altele vor veni din cele din SUA care sunt deja în alertă intensă.
Trupele vor opera pe o bază bilaterală cu țările gazdă, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.
CNN a raportat săptămâna trecută că SUA și câțiva aliați au fost în discuții pentru a trimite alte mii de trupe în țările NATO din Europa de Est înainte de orice potențială invazie rusă a Ucrainei, ca dovadă de sprijin în fața agresiunii în curs a Moscovei.
Biden a mai spus vinerea trecută că va muta forțele „în termen scurt”, deoarece Rusia a continuat să-și consolideze forțele în apropierea Ucrainei, stârnind temeri de o nouă invazie, chiar dacă eforturile diplomatice de a reduce tensiunile au continuat.