Antena 3 CNN Sport Jocurile Olimpice de la Paris, în vizorul hackerilor. Rușii și israelienii ar putea încerca să pericliteze evenimentul

Jocurile Olimpice de la Paris, în vizorul hackerilor. Rușii și israelienii ar putea încerca să pericliteze evenimentul

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:53 18 Iul 2024 Modificat la 15:20 23 Iul 2024

Jocurile Olimpice sunt o țintă pentru atacurile cibernetice, iar specialiştii angajaţi de guvernul francez verifică şi urmăresc eventualele vulnerabilităţi. Aceştia nu trebuie să se preocupe doar de evenimentele olimpice în sine, ci trebuie să protejeze și comunitatea, energia electrică, distribuția apei și sistemele de transport.

Printre actorii potențiali care ar putea fi motivați să atace Jocurile de la Paris din acest an se numără Federația Rusă, grupurile teroriste islamice și diverși activiști politici și de mediu. Securitatea cibernetică pentru Jocurile Olimpice va fi un efort internațional, autoritățile franceze, Comitetul Internațional Olimpic și aliații NATO contribuind cu toții la protecția Jocurilor și a comunității de sportivi.

„Există o serie de actori amenințători care ar putea fi interesați să pericliteze Jocurile Olimpice sau să le folosească ca o platformă pentru mesajele lor. Unul dintre cei mai importanți este cu siguranță Federația Rusă. Ei nu sunt în măsură să aibă sportivii lor să participe sub numele țării. Sunt sancționați de multe țări din cauza activităților lor din Ucraina și din alte părți, și, astfel, ar putea fi o problemă de interes politic și de propagandă pentru ca ei să atace.

Avem în continuare amenințări din partea ISIL, a diferitelor grupuri teroriste islamice, a tulburărilor și a războiului actual din Gaza. Israelul ar putea fi un alt motiv pentru care cineva ar dori o platformă pentru a pune ceva în joc. Politica în Europa, și a lumii în general, a devenit mai stridentă și mai divizată. Acesta ar putea fi un element spre care cineva dorește să atragă atenţia”, a declarat Eugen Spaford, director executiv CERIAS.

Ca urmare, este nevoie de o investiție foarte semnificativă în persoane instruite și talentate pentru a asigura că securitatea va fi foarte bună. Există unele instrumente noi care implică tehnologii de inteligenţă artificială care sunt folosite pentru a ajuta la dubla verificare a securității și să urmărească vulnerabilitățile.

„Securitatea cibernetică este de așa natură încât nu se poate spune că ceva este 100% impermeabil la atacuri. Există multe căi posibile, iar dacă apărătorii nu au anticipat toate problemele posibile sau au făcut o greșeală în configurarea lor, un incident cibernetic este cu siguranță posibil.

Securitatea cibernetică este încă, în mare, un efort uman. Oamenii sunt cei care instalează sistemele, operează sistemele, fac actualizări și alte tipuri de activități. De asemenea, ei sunt cei care trebuie să caute vulnerabilitățile și să instaleze protecțiile”, a mai mărturisit Eugen Spaford, director executiv CERIAS.

Jocurile Olimpice reprezintă o țintă majoră, iar faptul faptul că se desfășoară pe parcursul mai multor săptămâni într-o zonă metropolitană este o vulnerabilitate. A 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară va avea loc la Paris între 26 iulie și 11 august.

Citește mai multe din Sport
» Citește mai multe din Sport
TOP articole