Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - pentatlon modern

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - pentatlon modern

3 minute de citit Publicat la 12:58 04 Aug 2016 Modificat la 12:58 04 Aug 2016

Pentatlonul a fost prima dată întâlnit la Jocurile Olimpice din Grecia antică, atunci când se concura la cros, sărituri, aruncarea suliței și a discului, precum și la lupte, transmite Agerpres.

Potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro, varianta modernă a pentatlonului, cu întreceri de pistol cu aer comprimat, scrimă, înot, călărie și cros, a fost introdusă de baronul de Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, la JO de la Stockholm, în 1912. Competiția de pentatlon modern din acel an a fost câștigată de către atletul suedez Gösta Lilliehöök.

Pentatlonul modern conține cinci discipline: tir sportiv, scrimă, 200 m înot, săritură la obstacole și 3 km de cros. Sportul este guvernat de Uniunea Internațională de Pentatlon Modern.

Numele de pentatlon provine din limba greacă: penta — cinci și athlon — concurs. Adăugarea "modern" la nume îl distinge de pentatlonul original de la Jocurilor Olimpice antice. După cum evenimentele de la pentatlonul antic erau modelate după abilitățile soldatului ideal din acele timpuri, Coubertin a creat concursul pentru a simula trăirile unui soldat de cavalerie din secolul al XIX-lea în spatele liniilor inamice: el trebuie să călărească un cal necunoscut, să lupte cu pistolul și sabia, să înoate și să alerge.

Între 1912 și 1980, competiția olimpică de pentatlon modern avea loc pe durata a mai mult de cinci zile, cu o singură probă pe zi. În prezent, probele au loc în cel mult două zile. Modificarea formatului actual îi ajută pe spectatori să înțeleagă și să se conecteze cu probele sportive, ceea ce face spectacolul mai atractiv.

În 2010, în timpul Jocurilor Olimpice de tineret din Singapore, sportivii au folosit pistoale cu laser în loc de pistoalele tradiționale pentru prima dată în timpul unei competiții oficiale internaționale. Tragerea cu pistoale cu laser, la proba de tir sportiv, a fost introdusă atât din motive de siguranță, cât și pentru a reduce impactul asupra mediului al gloanțelor de plumb. Introducerea oficială a pistoalelor cu laser a avut loc la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

Competițiile de pentatlon modern la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 19-20 august 2016 pe Parcul de Pentatlon Modern din Deodoro în Rio de Janeiro.

În clasament general pe medalii la pentatlon modern conduce Ungaria, cu 22 de medalii (9 aur, 8 argint, 5 bronz), urmată de Suedia, cu 21 de medalii (9 aur, 7 argint, 5 bronz) și fosta Uniune Sovietică, cu 15 medalii (câte cinci din fiecare metal prețios). Urmează, în ordine, Federația Rusă, Polonia, Italia, Marea Britanie, Germania, Lituania, Cehia și Kazahstan, care au obținut fiecare cel puțin o medalie de aur.

România a fost prezentă în premieră în întrecerile olimpice de pentatlon modern la JO din 1956, unde a înregistrat și cea mai bună clasare de până acum, locul 6. Reprezentanții noștri au mai participat la JO din 1972, 1980, 1992, 1996 și 2000. Cu toate acestea, România nu și-a trecut în palmares nicio medalie la pentatlon modern.

Sportivii cei mai medaliați la pentatlon modern sunt: András Balczó — Ungaria (3 aur, două argint), Pavel Lednev — URSS (două aur, două argint, trei bronz) și Igor Novikov — URSS (două aur, două argint).

La feminin, medaliatele cu aur olimpic de până în prezent sunt: Laura Asadauskaite (Lituania), Lena Schöneborn (Germania), Zsuzsanna Vörös (Ungaria) și Stephanie Cook (Marea Britanie), competiția la individual femei fiind introdusă abia în 2000, la Sidney.

La Olimpiada de la Londra, din 2012, medaliații disciplinei de pentatlon modern au fost, la masculin, David Svoboda — Cehia (aur), Cao Zhongrong — R.P. Chineză (argint) și Adam Marosi — Ungaria (bronz), iar la feminin Laura Asadauskaite — Lituania (aur), Samantha Murray — Marea Britanie (argint) și Yane Marques — Brazilia (bronz).

Sursă: Agerpres
Etichete: sporturi olimpice
Citește mai multe din JO2016
» Citește mai multe din JO2016
TOP articole