Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - gimnastică ritmică și trambulină

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - gimnastică ritmică și trambulină

Gimnastica ritmică este singurul sport olimpic exclusiv feminin, introdus în programul olimpic în 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro. Din anul 2000 în programul olimpic s-a adăugat și trambulina, în cadrul disciplinelor legate de gimnastică. Până în 1992, la Barcelona, s-a concurat doar la individual, iar din 1996, de la JO de la Atlanta, a fost introdusă și competiția pe echipe, notează Agerpres.

Programele de gimnastică ritmică se desfășoară pe muzică, durează între 60 și 120 de secunde și sunt notate de trei echipe de arbitri. Sportivele folosesc cinci articole de echipament în programul lor: o pereche de măciuci, o panglică, o coardă, o minge și un cerc.

Primele regulamente de concurs, categorii și programe de concurs pentru gimnastica ritmică au fost întocmite în fosta Uniune Sovietică în anii '30. Apoi, sportul s-a extins, devenind o ramură de sine stătătoare, cu concursuri interne și internaționale și regulamente întocmite de federația de specialitate. Ca și la gimnastica sportivă sau artistică, exercițiile sunt impuse și liber alese. Primul concurs de gimnastică ritmică din România s-a desfășurat în anul 1956. Conform regulamentului de gimnastică artistică, sportivele înscrise la gimnastica artistică nu au voie să concureze în cadrul aceleiași competiții și la întrecerea de gimnastică ritmică.

Trei discipline de gimnastică se vor desfășura la Jocurile Olimpice de vara din 2016: gimnastica artistică (sportivă), gimnastica ritmică și trambulina. Toate probele se vor desfășura la Arena Olimpică din Rio de Janeiro între 6 și 21 august 2016. Probele la gimnastică ritmică sunt: echipe compus și individual compus.

Clasamentul general pe medalii olimpice la gimnastică ritmică este următorul: 1. Rusia (6 aur, 2 argint, 2 bronz — 10), 2. Spania (1, 1, 0 — 2), 3. Ucraina (1, 0, 2 — 3). Pe locurile următoare se află Echipa Unificată (fostele republici sovietice), fosta URSS, Canada, Belarus și Bulgaria. România este pe locul 9 cu o medalie de argint.

Sportivele cele mai medaliate sunt rusoaicele Elena Posevina, Evgenia Kanaeva și Natalia Lavrova, cu câte două medalii de aur.

România a fost reprezentată în competiția olimpică de gimnastică ritmică la edițiile Olimpiadelor din 1984, 1992 și 1996, reușind să obțină o medalie de argint prin Doina Stăiculescu, la individual compus, la JO de la Los Angeles 1984.

La JO de la Londra 2012 rusoaicele au luat ambele medalii olimpice de aur, la individual (Yevgeniya Kanayeva) și pe echipe (Ksenia Dudkina, Alina Makarenko, Uliana Donskova, Anastasia Bliznyuk, Karolina Sevastyanova și Anastasia Nazarenko).

Trambulină

Începuturile acestui sport coboară în timp până în 1930, când, la Universitatea americană din Iowa, a fost concepută prima trambulină modernă, folosită pentru antrenamentul astronauților și a atleților. Odată cu trecerea timpului, disciplina s-a dezvoltat, totul culminând cu prima ediție a Campionatului Mondial, organizată în 1964 la Londra.

Regulile de bază ale sportului: gimnaștii/gimnastele execută o serie de mici exerciții, care conțin o varietate de elemente, controlul corpului fiind esențial pentru impresionarea arbitrilor. Atât concursul masculin individual, cât și cel feminin individual de la Olimpiadă vor fi împărțite în două runde: calificările și finala. În calificări, concurenții vor prezenta câte două exerciții, primii opt avansând în finală, unde vor evolua o singură dată.

Prima participare la Jocurile Olimpice a fost la Sydney 2000. În scurta perioadă de atunci, R.P. Chineză și Federația Rusă au reușit să domine concursurile olimpice, mondiale și europene. La olimpiade, chinezii au obținut trei medalii de aur, una de argint și patru de bronz, iar rușii două de aur și două de argint. Pe locul trei se află Canada, fiind urmată de Ucraina, Germania, Australia și Uzbekistan.

În topul medaliilor olimpice se află, la masculin, rusul Alexander Moskalenko (un aur, un argint) și chinezii Dong Dong și Lu Chunlong (câte un aur și un bronz). La femei conduce chinezoaica Wenna He, cu o medalie de aur și una de bronz, urmată de canadianca Karen Cockburn, cu două medalii de argint și una de bronz, și chinezoaica Shanshan Huang, cu un argint și un bronz.

La JO de la Londra 2012, cele două medalii de aur au fost obținute, la masculin, de chinezul Dong Dong și, la feminin, de canadianca Rosannagh MacLennan.

Sursă: Agerpres
Subiecte în articol: sporturi olimpice
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă