Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - baschet

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - baschet

3 minute de citit Publicat la 12:22 04 Aug 2016 Modificat la 12:22 04 Aug 2016

Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume. Întrecerile masculine au fost introduse în programul olimpic în 1936, la JO de la Berlin, iar cele feminine în 1976, la JO de la Montreal, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro. Baschetul a fost inclus până acum în calendarul a 18 olimpiade. 59 de națiuni diferite au concurat de-a lungul timpului în competițiile de baschet la JO, însă niciuna nu a participat la toate edițiile desfășurate până acum, potrivit Agerpres.

A fost inventat în 1891 și a devenit extrem de popular în Statele Unite ale Americii. În acel an, un tânăr asistent de la Colegiul Springfield, din statul Massachusetts, canadianul James W. Naismith, încercând să facă mai variate lecțiile de educație fizică ale studenților, cu un conținut mai atractiv și mai dinamic, fără condiții materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi și a înlocuit poarta cu un coș suspendat pe un perete. Astfel a luat naștere sportul căruia i s-a spus apoi basketball (basket — coș, ball — minge).

La început, echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din cinci jucători pe teren. Jocul se răspândește în Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). În 1932 se constituie Federația Internațională de Baschet Amator. România s-a aflat printre cele opt țări membre fondatoare ale forului mondial alături de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elveția și Portugalia.

Deși inițial baschetul s-a jucat cu mingea de fotbal, după aceea a fost creată o minge specială pentru acest sport, de culoare maro. Abia în 1950 această minge a devenit portocalie, pentru a fi mai vizibilă atât pentru jucători, cât și pentru spectatori.

Baschetul se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă. Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii în coș; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive (fault) sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).

Probele sportive de baschet la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se desfășoară în perioada 6-21 august 2016 la Rio de Janeiro, Brazilia. Competițiile se vor ține în prima sală a Centrului Olimpic de Antrenament, care poate găzdui 16.000 de spectatori. Comitetele Olimpice naționale, ale căror echipe de baschet s-au calificat, pot include o echipă masculină cu 12 jucători și o echipă feminină cu 12 jucătoare. Ca și în 2012, la JO de la Londra, gazdei Olimpiadei, respectiv Brazilia, nu i se garantase un loc la turneul final. Cu toate acestea, la 9 august 2015 s-a anunțat că echipele naționale, masculin și feminin, ale Braziliei vor concura la Turneul Olimpic de Baschet după ce FIBA a decis să le acorde locuri automate la o reuniune desfășurată la Tokyo.

În clasamentul general pe medalii obținute la baschet la Jocurile Olimpice, la masculin, conduce detașat SUA cu 17 medalii, din care 14 de aur, un argint și două de bronz, urmate de echipele din fosta URSS, cu 9 medalii, din care două de aur, 4 de argint și 3 de bronz, precum și de fosta Iugoslavie, cu 5 medalii, din care o medalie de aur, 3 de argint și una de bronz. O singură medalie de aur a mai obținut Argentina.

La feminin, conduc tot Statele Unite, cu 9 medalii, din care 7 de aur și câte una din argint și bronz, urmate de URSS, cu 3 medalii, din care două de aur și una de bronz, dar și de Australia, cu 5 medalii, din care 3 de argint și două de bronz. De asemenea, o medalie de aur a obținut "Echipa Unificată", la JO din 1992 de la Barcelona, formată din fostele echipe ale URSS, cu excepția țărilor Baltice.

Printre sportivii cei mai medaliați se află americanca Teresa Edwards (4 aur, un bronz), Lebron James (două aur, un bronz), Michael Jordan, Kobe Bryant și Charles Barkley (câte două medalii de aur).

România a fost reprezentată în competiția olimpică la acest sport doar o singura dată, în 1952, la JO de la Helsinki, și nu a obținut nicio medalie.

La Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra, Statele Unite au câștigat cele două medalii de aur, Franța și Spania pe cele de argint, iar Australia și Rusia pe cele de bronz.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din JO2016
» Citește mai multe din JO2016
TOP articole