Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 2000

Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 2000

5 minute de citit Publicat la 09:57 04 Aug 2016 Modificat la 09:57 04 Aug 2016

A XXVII-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Sydney, în Australia, în perioada 15 septembrie - 1 octombrie 2000. Sydney a obținut dreptul de a organiza Jocurile Olimpice în detrimentul orașelor Beijing, Berlin, Istanbul și Manchester, scrie Agerpres.

La Sydney s-au prezentat toate cele 199 de țări invitate de către Comitetul Olimpic Internațional. La JO de la Sydney au concurat și patru sportivi din Timorul de Est sub steagul olimpic. În total, au participat la Olimpiadă 10.651 de sportivi, dintre care 4.069 de femei și 6.582 de bărbați, care au concurat în cele 300 de probe din 28 de discipline sportive: atletism, canotaj, badminton, baseball, baschet, box, kaiac-canoe, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei, judo, lupte, natație, pentalon modern, softball, echitație, taekwondo, tenis, tenis de masă, tir, tir cu arcul, triatlon, iahting, volei. De asemenea, au lucrat 46.967 de voluntari și 16.033 de ziariști, dintre care 5.298 din presă scrisă și 10.735 din radio și televiziune.

La Sydney au fost introduse triatlonul și taekwondo, precum și pentatlonul modern și halterele la feminin, efectuându-se și primele teste pentru detectarea eritropoietinei (EPO), prin prelevarea probelor de sânge.

Atleta australiană Cathy Freeman a avut onoarea să aprindă flacăra olimpică la inaugurarea Jocurilor. Ea a reprezentat șansa populației aborigene la o medalie olimpică, zece zile mai târziu câștigând proba de 400 m.

Printre momentele mai deosebite petrecute la această ediție a Olimpiadei se numără și faptul că Republica Coreea și R.P.D. Coreeană au defilat la ceremoniile de deschidere și închidere sub același steag. De asemenea, Columbia a câștigat prima medalie de aur, obținută de Maria Isabel Urrutia, în vârstă de 35 de ani, la haltere, iar Vietnam a obținut prima medalie din istoria participării acestei țări la JO, în 1952, sportiva Hieu Ngan Tran obținând acum argintul la taekwondo. Totodată, prima femeie din Sri Lanka medaliată la JO a fost Susanthika Jayasinghe, care a obținut bronzul la 200 m plat.

Judoka japoneză Ryoko Tamura, care pierduse finalele la JO de la Barcelona și Atlanta, a revenit la Sydney, cucerind aurul. Britanicul Steven Redgrave a devenit primul canotor cu medalii de aur la cinci ediții consecutive al JO. Atleta americană Marion Jones a devenit prima femeie care a câștigat cinci medalii la atletism, în aceeași ediție a JO: aur la 100 m, 200 m, ștafetă 4x400 m și bronz la lungime și ștafetă 4x100 m. Înotătorul australian Ian Thorpe, la numai 17 ani, a cucerit medalii de aur la 400 m liber, cu un nou record mondial, precum și cu ștafetele de 4x100 m și 4x200 m și argint la 200 m liber.

În clasamentul pe medalii, SUA a ocupat primul loc, cu 37 de medalii de aur, 24 de argint și 31 de bronz, urmată de Rusia, pe locul al II-lea, cu 32 de medalii de aur, 28 de argint și 28 de bronz și de China, pe locul al III-lea, cu 28 de medalii de aur, 16 de argint și 15 de bronz.

România a ocupat poziția a XI-a, cu 11 medalii de aur, 6 de argint și 8 de bronz. Delegația României a trimis la Olimpiadă 156 de sportivi, dintre care 76 de bărbați și 80 de femei, care au concurat la 16 discipline sportive, cucerind 25 de medalii. 

Gimnastica și-a afirmat, încă o dată, valoarea incontestabilă. La feminin, echipa compusă din Andreea Răducan, Simona Amânar, Maria Olaru și Claudia Presecan s-a clasat pe primul loc, aducând cuvenita medalie de aur. La individual compus, podiumul a fost monopolizat de țara noastră, cu Andreea Răducan pe locul I, Simona Amânar, pe locul al II-lea și Maria Olaru pe cel de-al III-lea. Medalia Andreei Răducan a fost retrasă, însă, după terminarea concursului, când Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanță interzisă la vremea respectivă. În seara de dinaintea concursului, la recomandarea medicului echipei, gimnasta luase două pastile de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei și tusei, care avea în compoziție această substanță. În ciuda apelurilor înaintate de Andreea, de echipa română de gimnastică și de Federația Română de Gimnastică și în pofida faptului că s-a dovedit că respectiva substanță nu avea cum să o avantajeze pe sportivă, decizia de a o descalifica pe gimnasta româncă a rămas finală. În aceste condiții, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Gimnastele românce au declarat deschis că medalia de aur la individual compus îi aparține de drept Andreei și au intenționat să refuze medaliile noi în semn de protest. Au decis, însă, să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăți clasificarea întregii delegații românești. Simona Amânar a spus despre medalia de aur: ''Nu am câștigat-o eu. A fost câștigată de Andreea și îi aparține Andreei''.

În afară de proba de individual compus, fetele noastre au mai dobândit două medalii de argint (Andreea Răducan — sărituri și Maria Olaru — bârnă) și una de bronz (Simona Amânar — sol). Pentru prima oară în istoria sportului românesc, un gimnast devine campion olimpic. Este vorba de Marius Urzică, după o evoluție excepțională la cal cu mânere.

Canotajul a adus delegației românești încă trei medalii de aur, prin echipajele Georgeta Damian — Doina Ignat (2 rame) și Angela Alupei — Constanța Burcică (2 vâsle), cărora li s-a alăturat echipajul de 8+1 (Georgeta Damian, Doina Ignat, Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Magda Dumitrache, Viorica Susanu, Ioana Olteanu, Elena Georgescu și Elisabeta Lipă — aceasta din urmă la a cincea participare olimpică). 

La înot, tânara Diana Mocanu, în vârstă de 15 ani, a uimit pe toată lumea, adjudecându-și primele două medalii de aur, în probele de 100 și 200 m spate, o premieră pentru natația românească.

Succesul a fost completat de Beatrice Câșlaru, care a intrat în posesia medaliei de argint la 200 m mixt și a medaliei de bronz la 400 m mixt.

Atletele noastre s-au impus prin Gabriela Szabo, medaliată cu aur la 5.000 m și cu bronz la 1.500 m, Violeta Beclea-Szekely, care a obținut argintul la 1.500 m și Lidia Șimon, câștigătoare a medaliei de argint, în proba de maraton.

Canoea a fost încununată de succes prin medalia de aur câștigată de echipajul Florin Popescu — Mitică Pricop la C2, 1.000 m, precum și prin bronzul dobândit de același echipaj la 500 m. Kaiacistele Sanda Toma, Mariana Limbău, Andreea Ioniță, Elena Radu au cucerit, de asemenea, o medalie de bronz, la proba de K4, 500 m.

Scrima a adus delegației noastre un titlu de campion olimpic, prin sabrerul Mihai Covaliu, iar boxul i-a adus medalia de argint sportivului Marian Simion și pe cea de bronz fratelui său, Dorel Simion. Iulian Raicea a câștigat medalia de bronz la pistol viteză, iar Simona Richter a obținut tot bronzul la judo.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din JO2016
» Citește mai multe din JO2016
TOP articole