Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 1956

Jocurile Olimpice 2016: Jocurile Olimpice de vară din anul 1956

2 minute de citit Publicat la 11:40 04 Aug 2016 Modificat la 11:40 04 Aug 2016

Olimpiada de vară din 1956, cunoscută oficial sub denumirea de Jocurile celei de-a XVI-a Olimpiade, s-a ținut în Melbourne, în Australia. Ceremonia de deschidere a avut loc la 22 noiembrie, iar cea de închidere - la 8 decembrie. Melbourne a fost ales în data de 28 aprilie 1949 oraș gazdă al manifestării în dauna orașelor Buenos Aires, Mexico City, Montreal și șase orașe americane, scrie Agerpres.

Decizia în privința locației Olimpiadei de vară 1956 a fost îngreunată, printre altele, și de faptul că Australia este situată în emisfera Sudică, ceea ce însemna că în regiunile nordice era deja iarnă, perioada în care sportivii de acolo se odihnesc în urma încheierii sezonului. O altă problemă a fost reprezentată de intrarea în carantină a cailor din zonă, ceea ce a determinat organizatorii să mute competițiile de echitație la Stockholm, Suedia. Astfel, Olimpiada de vară din 1956 a reprezentat o premieră, fiind prima Olimpiadă desfășurată în țări diferite. Întrecerile cabaline au avut loc la 10 iunie, cu aproape șase luni mai devreme față de restul competițiilor Olimpice.

Dificultățile întâmpinate de organizatorii de la Melbourne nu s-au oprit aici. Marea Britanie și Franța au pus stăpânire pe Canalul Suez după ce Israelul a atacat Egiptul. În semn de protest, Egiptul, Irakul și Libanul au anunțat că nu vor participa la Olimpiadă. La rândul lor, Olanda, Spania și Elveția au refuzat invitațiile, din cauza invaziei Ungariei de către URSS. Cu doar două săptămâni înainte de deschiderea Olimpiadei, Republica Populară Chineză a decis să se retragă, pe motiv că i s-a permis Republicii Chinei (Taiwanul) să concureze.

Cu toate acestea însă, numărul țărilor participante a fost de 67. Principala scădere s-a înregistrat însă la numărul atleților participanți, care a ajuns de la 4.925 la 3.342.

Printre evenimentele care au atras atenția în cadrul Olimpiadei de la Melbourne s-a aflat participarea unei echipe mixte de atleți atât din Germania de Est, cât și din cea de Vest, combinație ce avea să dispară la Olimpiada din 1968. Alergătoarea australiancă Betty Cuthbert a devenit ''Fata de aur'', după ce a câștigat de trei ori medalia de aur, performanță egalată de sprinterul Bobby Joe Morrow.

Un alt australian, Murray Rose, a obținut trei medalii la înot, iar alergătorul sovietic Vladimir Kuț a câștigat cursele de 5.000 și 10.000 de metri. Ca noutate, la inițiativa adolescentului australian John Wing, atleții de diferite naționalități au defilat împreună la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, fără a fi grupați în funcție de țările cărora le aparțin.

Clasamentul pe națiuni în cadrul Olimpiadei de Vară din Melbourne, 1956, este după cum urmează: URSS, cu 37 medalii de aur, 29 de argint și 32 de bronz, apoi SUA, cu 32 de aur, 25 de argint și 17 medalii de bronz, urmate pe locul trei de Australia, cu 13 medalii de aur, 8 de argint și 14 de bronz. 

România s-a clasat pe locul al nouălea, reușind să obțină 5 medalii de aur, 3 de argint și 5 de bronz. Aurul olimpic a fost obținut de boxerul Nicolae Lincă; de canoistul Leon Rotman — dublu medaliat, la probele individuale de 1.000 m și 10.000 m; de echipa de canoe formată din Alexe Dumitru și Simion Ismailciuc la 1.000 m; de Ștefan Petrescu, la proba de tragere cu pistolul.

Sursă: Agerpres
Etichete: Melbourne Australia
Citește mai multe din JO2016
» Citește mai multe din JO2016
TOP articole