Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Jocul pe care psihologul nu îl recomandă. Provoacă insomnie şi alte tulburări

Jocul pe care psihologul nu îl recomandă. Provoacă insomnie şi alte tulburări

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:14 06 Iun 2024 Modificat la 14:51 06 Iun 2024

Specialiștii ne încurajează chiar și pe noi, adulții, să ne jucăm. Dar atenție, nu orice joc înseamnă beneficii, a spus psihologul Keren Rosner despre unul, care este chiar popular, dar care ne poate provoca probleme.

"Dacă pornim din copilărie, jocurile sunt foarte importante și sunt necesare copilului pentru dezvoltarea memoriei, a creierului, a imaginației, a creativității. Odată cu trecerea vremii, nu renunțăm la jocuri, pentru că ele ne mențin mintea să fie activă și sunt ca niște exerciții care fac ca mintea să funcționeze și să funcționeze bine.", a spus psihologul Keren Rosner.

Înainte să-ți alegi jocurile preferate, nu uita să-ți stabilești obiectivele și să-ți identifici interesele.

Jocurile sunt diverse, pe diferite teme și cu diferite obiective – ale dezvoltării, ale memoriei, abilităților, anumite conexiuni între idei, gândire logică. 

În general, adulții fac o greșeală frecventă , se orientează către un anumit tip de joacă, practică doar acel joc și au impresia că pot să cuprindă și pot să își exerseze mintea foarte complex.

Jocurile de strategie necesită planificare și luarea deciziilor rapide, lucruri care pot stimula funcțiile cognitive și pot îmbunătăți capacitatea de a memora detalii și secvențe.

"Cel mai popular este șahul, sunt jocurile de logică, sunt puzzle-urile dar există și alte jocuri – jocurile legate de cuvinte, de limbaj, de conexiunea între cuvinte, sunt jocuri de strategie, sunt jocuri de anticipare care sunt foarte utile și care țin mintea activă într-un mod complex.", a mai spus psihologul Keren Rosner.

Șahul este un joc de strategie complex, care necesită planificare, anticipare și luarea deciziilor în avans. Prin jocul regulat de șah, poți îmbunătăți abilitățile de gândire strategică și capacitatea de a anticipa și rezolva probleme.

De asemenea, acest joc necesită concentrare și atenție de lungă durată. Prin practicarea șahului, poți îmbunătăți abilitatea de a te concentra asupra unui singur lucru pentru o perioadă mai lungă de timp.

În schimb, puzzle-urile sunt activități plăcute și captivante, care pot aduce multiple beneficii pentru dezvoltarea mentală și starea de bine.

Dacă îți dorești să menții agilitatea mentală și să îți stimulezi creierul, jocurile ar trebui să fie o parte regulată a rutinei tale săptămânale. Observă cum te simți și cum reacționează mintea și corpul tău la frecvența jocurilor. Dacă te simți epuizat sau prea absorbit de jocuri, poate fi util să reduci frecvența sau să faci pauze regulate.

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole