Antena 3 CNN Sport JO 2024 JO 2024. Pugilista Lin Yu-ting, aflată și ea în centrul unei controverse de gen, s-a calificat în sferturi la categoria 57 kg

JO 2024. Pugilista Lin Yu-ting, aflată și ea în centrul unei controverse de gen, s-a calificat în sferturi la categoria 57 kg

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 21:29 02 Aug 2024 Modificat la 21:29 02 Aug 2024

Pugilista taiwaneză Lin Yu-ting, una dintre cele două luptătoare aflate în centrul unei controverse de gen în turneul olimpic de box feminin la JO 2024, s-a calificat vineri în sferturile de finală ale categoriei 57 kg, învingând-o la puncte pe uzbeka Sitora Turdibekova, scrie AFP, citat de Agerpres.

Cu o zi înainte, victoria fulgerătoare a algeriencei Imane Khelif, prin abandonul adversarei sale Angela Carini (Italia), a stârnit o controversă puternică la nivel internaţională, cu reverberaţii inclusiv în lumea politică.

De data aceasta, taiwaneza, beneficiind de alonja sa superioară, a învins la puncte, cele două sportive salutându-se la finalul luptei.

Solicitată să răspundă unei întrebări legate de controversa de gen în care se găseşte, Lin a spus canalului taiwanez TVBS că „se gândeşte doar să aibă performanţe mai bune în ring".

„Bănuiesc că oponenţii mei se tem de puterea mea", aşa că detractorii „caută un defect pe care să-l exploateze", a spus aceasta.

În 2023, taiwaneza, în vârstă de 28 de ani, a fost privată de medalia de bronz la Campionatele Mondiale, de către Federaţia Internaţională de Box (IBA), „după ce a picat standardele de eligibilitate bazate pe rezultatele unui test biochimic".

În schimb, în acelaşi an, ea a putut participa la Jocurile Asiatice de la Hangzhou, unde a câştigat medalia de aur la categoria pană (57 kg).

O italiancă a renunțat să boxeze la JO cu o femeie acuzată că este, de fapt, bărbat

Încă un scandal uriaș a izbucnit la Jocurile Olimpice de la Paris după ce pugilista italiană Angela Carini și-a abandonat meciul împotriva algerienei Imane Khelif după 46 de secunde, aceasta din urmă fiind acuzată că este de fapt bărbat. 

Khelif este unul dintre cei doi boxeri cărora li s-a permis să lupte la Jocurile Olimpice, în ciuda faptului că a fost descalificată de la campionatele mondiale feminine de anul trecut pentru că nu a trecut testele de testosteron și de gen.

Carini a declarat că s-a retras după ce a fost lovită mai tare decât fusese vreodată lovită. Un prim pumn i-a dislocat barbia, iar un al doilea i-a zdrobit bărbia și i-a însângerat pantalonii scurți.

Tânăra de 25 de ani, din Napoli, a adăugat: „Am urcat în ring pentru a lupta. Nu m-am dat bătută, dar un pumn m-a durut prea tare și așa am spus destul. Ies cu capul sus.

„După al doilea pumn, după ani de experiență, am simțit o durere puternică în nas. Am spus destul, pentru că nu am vrut. Nu am putut termina lupta după lovitura în nas. Așa că era mai bine să punem capăt.

„Nu este o înfrângere pentru mine – pentru mine, dacă intri în ring, ai câștigat deja, indiferent de orice altceva. Nu sunt aici să judec. Nu depinde de mine să spun dacă este corect sau nu. Tocmai mi-am făcut treaba. Am reușit să plec cu capul sus. Sunt o femeie matură; când simt că nu pot continua, nu cedez, este demn să spun destul. Eram convinsă că voi câștiga, eram concentrat, senin. Dar acești pumni în nas m-au durut, am spus destul”

Reem Alsalem, raportorul special al ONU pentru violența împotriva femeilor și fetelor, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce s-a întâmplat. „Angela Carini și-a urmat pe bună dreptate instinctele și a prioritizat siguranța ei fizică, dar ea și alte sportive nu ar fi trebuit să fie expuse la această violență fizică și psihologică bazată pe sexul lor”, a scris ea pe Twitter.

Giorgia Meloni, premierul italian, a intervenit, spunând: „Cred că sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui admiși la competițiile feminine. Și nu pentru că vrei să discriminezi pe cineva, ci pentru a proteja dreptul sportivelor de a putea concura în condiții egale”.

„Am fost emoționat ieri când a scris „Voi lupta”, pentru că dăruirea, capul, personajul, cu siguranță, joacă un rol în aceste lucruri. Dar mai contează și să poți concura pe baze egale și din punctul meu de vedere nu a fost un concurs uniform.”

Înainte de luptă, Comitetul Olimpic Internațional fusese criticat pentru că i-a permis atât lui Khelif, cât și lui Lin Yu-ting din Taipeiul Chinez să concureze la categoria feminină la aceste Jocuri. Lin urmează să o înfrunte vineri cu Sitora Turdibekova din Uzbekistan într-un meci de greutate penă la Paris.

Citește mai multe din JO 2024
» Citește mai multe din JO 2024
TOP articole