Antena 3 CNN Sport JO 2024 JO 2024. Ali Khamenei și Erdogan critică ceremonia de deschidere. „Un instrument de perversiune care corupe natura umană"

JO 2024. Ali Khamenei și Erdogan critică ceremonia de deschidere. „Un instrument de perversiune care corupe natura umană"

de Andreea Ştefan    |   

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a criticat marți ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în cadrul căreia a fost prezentată o secvență cu un grup de persoane la o masă, inclusiv câteva drag queens, amintind de Cina cea de Taină și generând controverse, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Respectul pentru #IisusHristos este un subiect incontestabil (...) pentru musulmani. Condamnăm aceste insulte îndreptate împotriva figurilor sfinte ale religiilor divine, inclusiv a lui Iisus Hristos #Olympic2024", este scris pe contul oficial de X al ayatollahului Khamenei.

În timpul ceremoniei de deschidere de la 26 iulie, secvenţa care a creat controverse, intitulată 'Festivite' ('Sărbătoare'), începe cu imaginea unui grup de persoane la o masă, inclusiv mai multe drag queens celebre, evocând ultima cină a lui Iisus cu apostolii săi. Sub conducerea DJ-ului francez Barbara Butch, activistă feministă şi lesbiană, au defilat apoi mai multe modele, printre care şi femeia transgender Raya Martigny. Unii au interpretat această scenă ca pe o batjocură la adresa Cinei cea de Taină.

Şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat marţi „imoralitatea comisă împotriva lumii creştine" în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris şi a anunţat că doreşte să îl sune pe Papa Francisc pe acest subiect.

„Îl voi suna pe Papă cu prima ocazie pentru a împărtăşi cu el imoralitatea comisă împotriva lumii creştine şi împotriva tuturor creştinilor. Jocurile Olimpice au fost folosite ca un instrument de perversiune care corupe natura umană", a declarat şeful statului la o şedinţă a partidului său.

Preşedintele Erdogan, care îşi anunţase iniţial sosirea la Paris pe 26 şi 27 iulie, lăsând apoi să planeze unele îndoieli, şi-a justificat absenţa susţinând că nepoata lui l-a avertizat să nu meargă în capitala Franţei.

„Macron m-a invitat. Am spus că pot veni. Dar nepoata mea de 13 ani mi-a spus să nu merg acolo, (...) că vor organiza o demonstraţie LGBT. Ea mi-a arătat imagini pe Instagram", a afirmat el.

„Vă puteţi imagina că un eveniment sportiv menit să unească oamenii a fost deschis cu ostilitate faţă de valorile rasei umane?", a mai spus Erdogan.

„Ceea ce s-a făcut la Paris este un proiect ce vizează aducerea oamenilor la un nivel mai scăzut decât animalele", a adăugat şeful statului turc.

Numeroase personalităţi şi instituţii religioase, inclusiv islamice, precum şi o serie de lideri şi oficiali internaţionali au criticat ceremonia din cauza acestei scene.

Organizatorii au dat asigurări că „nu a existat deloc intenţia de a trata fără respect un grup religios".

„Dacă oamenii au fost jigniţi, ne pare foarte rău", a declarat Anne Descamps, purtătoarea de cuvânt a Jocurilor Olimpice.

Directorul artistic al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a negat orice dorinţă de a parodia Cina cea de Taină. Nu aceasta a fost „inspiraţia mea", a spus el, explicând că a vrut „să facă o mare sărbătoare păgână legată de Zeii Olimpului".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile