Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Jim Rosapepe, fost ambasador SUA în România, interviu pentru Antena 3 CNN: Sprijinul SUA şi NATO vor continua sub preşedintele Harris

Jim Rosapepe, fost ambasador SUA în România, interviu pentru Antena 3 CNN: Sprijinul SUA şi NATO vor continua sub preşedintele Harris

de Sabina Iosub    |   

Jim Rosapepe, fostul ambasador SUA în România din timpul adminisțratiei Clinton, a oferit un interviu exclusiv Sabinei Iosub, trimisa specială Antena 3 CNN în Chicago la Convenția Democraților. Acesta spune că, dacă actualul vicepreşedinte al SUA, Kamala Harris, va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, relația dintre România și Statele Unite vor rămâne la fel de bune.

Întrebat ce părere are despre situația de acum, după dezbaterile de la Convenția Democrată, în urma căreia Kamala Harris a fost numită oficial candidata democrată la alegerile prezidențiale SUA, Jim Rosapepe a răspuns:

„Totul a mers bine. Toată lumea ştie că Joe Biden a fost un preşedinte extraordinar pentru Statele Unite, în special în ce priveşte securitatea în Europa, lucru pe care românii îl înţeleg chiar mai bine decât americanii. El a făcut o treabă grozavă, îşi iubeşte ţara şi de aceea a decis să facă un pas în spate pentru a unifica partidul şi pentru a o susţine pe vicepreşedinta Harris, care a lucrate trei ani şi jumătate alături de preşedintele Biden în probleme de politică externă mondială dar şi europeană. Şi este un lucru grozav că Partidul Democrat este unit în jurul candidatului care este atât de calificat în ceea ce priveşte securitatea Europei. Putem vorbi despre detalii precise, dar puteţi observa asta foarte clar în discursuri, în intervuri, o ştiu cu siguranţă”, a spus Jim Rosapepe, fost ambasador SUA în România.

Jim Rosapepe spune că, dacă Kamala Harris va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, va continua sprijinul puternic din partea Statelor Unite în privința parteneriatului cu România.

„Cred că dacă democraţii câştigă, dacă vicepreşedintele Kamala şi guvernatorul Walz vor câştiga, cred că va fi continuitate în ceea ce priveşte sprijinul foarte puternic pentru parteneriatul dintre Statele Unite şi România. Va fi un sprijin foarte puternic pentru NATO şi prin NATO un sprijin foarte puternic pentru apărarea Ucrainei împotriva lui Putin. Aşadar, continuitatea este cuvântul-cheie.

Evident, războiul în Ucraina ameninţă să fie lung şi cu toţii ne bucurăm să vedem curajul incredibil şi abilitatea strategică a armatei ucrainene, iar ceea ce au făcut în Rusia este incredibil. Dar asta presupune sprijinul nostru, presupune sprijinul României”, a spus fostul ambasador SUA în România.

Vorbind despre războiul din Ucraina, Jim Rosapepe spune că, deși Vladimir Putin a încercat să dezbine Occidentul, el nu a făcut decât să-l unifice. Mai mult decât atât, acesta laudă susținerea venită din parte României pentru Ucraina.

„România a fost un susţinător grozav al Ucrainei şi al NATO, la fel ca şi alte ţări NATO. Pentru mine, este o ironie faptul că Putin a invadat Ucraina sub motivul că nu vrea să vadă NATO apropiindu-se de graniţele sale, iar acum are ca vecini la graniţe Finlanda şi Suedia. A vrut să dividă Occidentul, dar a reuşit să îl unifice. În final, va pierde. Cum va pierde şi când, nu ştiu. Dar ştiu că sprijinul american şi NATO vor continua sub preşedintele Harris”, a mai spus Jim Rosapepe.

„Sunt foarte mândru de succesul României, nu doar de succesul politic şi democrat care se vede clar în relaţiile cu vecinii săi, cu membrii NATO, Uniunea Europeană, dar şi de progresul economic”, a conchis Jim Rosapepe, fost ambasador SUA în România.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile