Antena 3 CNN Externe Jens Stoltenberg: NATO suplimentează efectivele militare din Kosovo

Jens Stoltenberg: NATO suplimentează efectivele militare din Kosovo

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 23:15 30 Mai 2023 Modificat la 23:20 30 Mai 2023

"Atacurile împotriva forţelor KFOR sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze. Forţa NATO, KFOR, va lua toate măsurile necesare pentru a menţine un mediu sigur pentru toţi cetăţenii din Kosovo, va continua să acţioneze imparţial, în conformitate cu mandatul Naţiunilor Unite", a declarat Jens Stoltenberg cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Oslo cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store.

"Am decis să transferăm 700 de militari suplimentari din cadrul Forţei operaţionale de rezervă pentru Balcanii de Vest şi să plasăm un batalion al forţelor rezerviste în stare de disponibilitate operaţională majoră, pentru a fi detaşat în caz de nevoie. Sunt măsuri prudente pentru a ne asigura că Misiunea NATO are forţele şi capabilităţile necesare pentru îndeplinirea mandatului. Violenţele constituie un regres pentru Kosovo şi pentru întreaga regiune, expunând riscurilor aspiraţiile euro-atlantice. Atât Priştina, cât şi Belgradul trebuie să ia măsuri concrete pentru reducerea tensiunilor, să se abţină de la comportamente iresponsabile şi să se implice în dialogul facilitat de Uniunea Europeană, singurul mod pentru o pace durabilă", a subliniat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, citată de Mediafax.

Zeci de persoane, inclusiv militari ai Forţei NATO (KFOR), au fost rănite, în ultimele 24 de ore, în confruntările cu protestatari de etnie sârbă produse în localităţi din nordul Kosovo. Mii de protestatari de etnie sârbă au atacat forţele de ordine, în localitatea Zvecan, situată în nordul Kosovo, în tentativa de a prelua controlul asupra instituţiilor locale. Forţele de ordine kosovare şi militari din cadrul Forţei NATO din Kosovo (KFOR) au ripostat cu gaze lacrimogene.

Cel puţin 52 de protestatari de etnie sârbă au fost răniţi în violenţele din Zvecan, au transmis luni seară autorităţile locale. De asemenea, au fost răniţi 34 de militari KFOR, în principal italieni şi unguri. Etnicii sârbi au protestat şi în localităţile kosovare Leposavici, Zubin Potok şi Mitroviţa. Comunitatea kosovară de etnie sârbă a boicotat, cu susţinerea Administraţiei Serbiei, alegerile locale din nordul Kosovo. Acum, etnicii sârbi sunt nemulţumiţi că au fost aleşi în funcţii primari de etnie albaneză. Forţa NATO din Kosovo (KFOR) a fost mobilizată pentru menţinerea ordinii în localităţile cu populaţie majoritară de etnie sârbă.

Ana Brnabici, premierul Serbiei, a criticat modul în care comunitatea internaţională gestionează evenimentele din Kosovo. "Forţele KFOR nu protejează oamenii, ci îi protejează pe cei care deţin puterea abuziv. Trebuie să protejăm pacea, căci pacea este tot ce avem", a subliniat Brnabici, referindu-se, aparent, la primarii de etnie albaneză. Milos Vucevici, ministrul sârb al Apărării, a declarat că forţele militare sârbe, mobilizate deja la frontiera kosovară, sunt pregătite "să îndeplinească orice ordin". Ca reacţie la violenţele produse în contextul protestelor etnicilor sârbi, preşedintele sârb, Aleksandr Vucici, a activat vineri cel mai înalt nivel de alertă combatantă şi a cerut mutarea forţelor militare în apropierea frontierei dintre Serbia şi Kosovo.

Alianţa Nord-Atlantică a îndemnat Kosovo să detensioneze relaţiile cu Serbia, după ce autorităţile kosovare au instalat primari de etnie albaneză în instituţii din zone cu populaţie majoritară de etnie sârbă. "Îndemnăm instituţiile din Kosovo să acţioneze imediat pentru reducerea tensiunilor şi le cerem tuturor părţilor să rezolve criza prin dialog", a declarat sâmbătă Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole