Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a spus că liderii celor 30 de state membre au decis să facă front comun în fața amenințării ridicate de China și ascensiunea acesteia în planul militar și al influenței internaționale.
"Susținem decizia de a prelungi Tratatul New START (Strategic Arms Reduction Treaty, tratat pentru reducerea armelor nucleare, încheiat între SUA și Federația Rusă în aprilie, 2010, n.r.) și suntem deschiși unor noi discuții strategice în legătură cu controlul armelor.
Summit NATO. "China își sporește armamentul nuclear", avertizează secretarul general al Alianței
Suntem solidari cu partenerii noștri, Ucraina și Georgia, și vom continua să susținem reformele pentru a-i aduce mai aproape de NATO.
La summit-ul de astăzi am vorbit despre China și au existat păreri comune (...) Vedem și lucruri pe care le avem în comun, vrem să vorbim despre schimbarea climatică însă influența în creștere a Chinei în politicile internaționale pune anumite provocări pentru siguranța Alianței.
Liderii statelor membre au fost de acord că trebuie să facem față acestor provocări împreună ca o alianță și că trebuie să ne apărăm interesele de securitate în relația cu China. Suntem îngrijorați de anumite politici din China care vin în contradicție cu Tratatul de la Washington (de constituire a NATO, n.r.).
Beijingul își extinde arsenalul nuclear cu un număr mare de arme sofisticate", a spus Stoltenberg.
Summit NATO. Joe Biden: "Articolul 5 e sfânt!"
La discuțiile bilaterale purtate înaintea summit-ului cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, Biden a spus că în ultimii ani se constată o recunoaștere "din ce în ce mai mare" a faptului că alianța se confruntă cu noi provocări.
"Avem Rusia, care nu se comportă așa cum am sperat, la fel și China (...) Vreau să fie clar: NATO este de o importanță critică pentru interesele SUA, prin natura sa. Dacă alianța nu exista, ar fi trebuit s-o inventăm.
Ea permite Americii să își conducă afacerile în lume într-o manieră care nu ar fi fost posibilă, dacă NATO nu ar fi existat", a spus președintele american, adăugând că articolul 5 este o obligație "sacră".
"Nu intrăm într-un nou Război Rece iar China nu este nici adversarul sau inamicul nostru. Dar trebuie să abordăm împreună, ca alianță, provocările pe care ascensiunea Chinei le pune securității noastre", a spus, la rândul său, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.
Summit NATO. Articolul 5 ar putea fi invocat în caz de atac cibernetic
Jack Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american a declarat, în urmă cu o zi, că statele membre ar putea invoca articolul 5 din Tratat în situația unui atac cibernetic.
"În comunicatul summit-ului va figura angajamentul solid față de accentul pus de NATO în ceea ce privește descurajarea cibernetică și apărarea colectivă, precum și pentru aplicarea articolului 5, de la caz la caz, în situația atacurilor cibernetice importante", a spus el.
Articolul 5 prevede că un atac asupra unui stat NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor alianței.