Antena 3 CNN Life Știinţă Miliardarul care a ieșit în spațiu a vorbit despre ce a simțit acolo: Pământul e frumos, dar e înfricoșător întunericul

Miliardarul care a ieșit în spațiu a vorbit despre ce a simțit acolo: Pământul e frumos, dar e înfricoșător întunericul

de Andreea Ştefan    |   

SpaceX a reușit, pe 12 septembrie, prima ieşire privată în spaţiu din istorie. Misiunea Polaris Dawn a fost lansată la iniţiativa miliardarului Jared Isaacman, 41 de ani, care este unul dintre cei doi pasageri care s-au aventurat, pentru scurt timp, în afara navei spaţiale. Acesta a povestit pentru NPR experiența sa în spațiu și spune că acela „este un mediu amenințător pentru oameni”.

Jared Isaacman: Știți, SpaceX, de acasă, cu toții avem mult de lucru, dar de aici, Pământul pare o lume perfectă.

Jurnalist: A fost prima plimbare spațială privată, un moment cheie într-o misiune spațială privată revoluționară numită Polaris Dawn, Isaacman și alți trei astronauți care au călătorit cu nava spațială Dragon și racheta Falcon 9 ale SpaceX. Jared Isaacman, bine ai revenit pe Pământ și bine ai venit la ALL THINGS CONSIDEREDED.

Jared Isaacman: Omule, mă bucur că m-am întors și sunt fericit să fiu aici.

Jurnalist: Știi, am auzit acel moment. Vreau să vorbesc pe larg despre misiune imediat, dar vreau doar să încep cu asta. Care au fost primele tale gânduri când te-ai uitat în afara navei spațiale?

Jared Isaacman: A fost o experiență foarte emoționantă. Vreau să spun, pentru început, știi, am luat aproximativ 14.000 de oameni cu noi în acea plimbare spațială. Atât de mulți oameni sunt la SpaceX care au lucrat neobosit în ultimii 2 ani și jumătate pentru a construi un costum spațial complet nou, ceea ce nu se întâmplă prea des - ultima dată a fost, probabil, acum 40 de ani - pentru a pune la punct toate operațiunile pentru a o face în siguranță și a represuriza vehiculul. Așa că am luat-o ca pe o obligație destul de serioasă de a ne respecta partea noastră de înțelegere, care este - recunosc, vine cu o priveliște minunată.

Am ajuns acolo și a fost, știți, un pic de suprasarcină senzorială, pentru că nu este vorba doar de stimuli vizuali. Știi, ai schimbări mari de presiune. Există schimbări de temperatură. E frig. E adrenalină. E ceva fizic. Trebuie să te miști mult în interiorul unui costum spațial pentru că...

Jurnalist: Da.

Jared Isaacman: ...Este în esență o mini-navă spațială odată ce este presurizată. Am vrut doar să ajungem acolo și, știi, să ne facem treaba, să aducem date înapoi, astfel încât să poată face costume pe care oamenii le vor lua pe Marte într-o zi.

Jurnalist: Este interesant pentru că oamenii se gândesc la greutatea imponderabilă, dar tu spui că, de fapt, este o adevărată provocare fizică să te miști în aceste costume.

Jared Isaacman: Oh, da. Adică, nu mă înțelege greșit. Când nu ești într-un costum spațial și doar plutești în Dragon, este incredibil de plăcut. Și nu e niciun efort acolo. Adică, doar îți miști degetul mic de perete și, știi tu, vei pluti treptat în derivă spre cealaltă parte a navei spațiale. Dar când ești într-un costum spațial presurizat până la peste 5 PSI, ceea ce în mod normal ți se pare a fi îmbrăcăminte grea este o structură rigidă. Și conține oxigenul necesar pentru a-ți regla termic corpul și a te menține în viață în timpul unei ieșiri în spațiu.

Jurnalist: Ai ieșit din nava spațială timp de aproximativ 10 minute. Ai avut o mulțime de lucruri de făcut și de testat. Cât timp ți-a luat doar să te uiți la priveliște?

Jared Isaacman: Secunde. Cred că abia am terminat matricea de trei teste înainte de a trebui să ne întoarcem înăuntru. 
Întreaga operațiune a durat aproximativ 90 de minute în care respirai 100% oxigen. Acesta este în cele din urmă factorul limitativ. Deci, dacă am fi reușit să trecem mai repede prin toate operațiunile de aerisire și de deschidere a trapei, am fi petrecut mai mult timp afară, dar am fost acolo suficient de mult timp pentru a obține ceea ce aveam nevoie și pentru a le aduce înapoi.

Jurnalist: Sunteți în măsură să spuneți în acest moment care este principala lecție pe care ați învățat-o din testarea costumelor spațiale, sau trebuie să analizați datele mult mai mult?

Jared Isaacman: Prima noastră ședință de bilanț este luni. Datele vor fi revizuite până la sfârșitul anului. Dar sunt unele lucruri pe care le știam deja. Adică, la un moment dat, a trebuit să fixăm designul. Cred că este destul de clar că vom trece de la răcirea cu aer la răcirea cu lichid - practic, vom crește eficiența oxigenului pe care îl transportăm pentru că nu îl irosim răcindu-ne corpul - un sistem portabil de susținere a vieții, cu siguranță.

Și cred că cu cât putem crește mai mult presiunea fără a împiedica cu adevărat mobilitatea și dexteritatea, cu atât mai bine, pentru că atunci suntem mult mai aproape de acea SF - doar puneți-vă casca și ieșiți afară. Pentru noi, a fost nevoie de trei zile de prerespirație pentru a ne denitrogena treptat corpul și a evita boala de decompresie. Așadar, cunoaștem câteva lucruri de bază, dar sunt multe lucruri pe care le vor afla din date, iar noi le vom acoperi cu ei pe parcursul întregului an.

Jurnalist: Aceasta este prima din cele trei misiuni Polaris conectate. Puteți face un pas înapoi și să ne reamintiți care sunt obiectivele pe termen lung?

Jared Isaacman: Programul Polaris, care este un program comun cu SpaceX, este conceput pentru a umple golul dintre nava spațială de mare succes Dragon, care există astăzi și care este - trimite numeroși astronauți NASA la Stația Spațială la fiecare șase luni, și Starship. Iar Starship este o schimbare totală a jocului. Adică, este în mod clar doar în teste acum, dar, știți, mai mult decât dublul împingerii rachetei Saturn V. Este vehiculul cu care NASA a încheiat deja un contract pentru întoarcerea astronauților pe Lună și este conceput pentru a face viața multiplanetară, știți, fabrici la propriu pentru a face sute de nave spațiale, astfel încât oamenii să poată explora sistemul nostru solar și să călătorească printre stele.

Așadar, există foarte multe de învățat din lumea în care ne aflăm astăzi cu Dragon to Starship. Avem nevoie de o mulțime de costume spațiale pentru miile de oameni care vor fi în spațiu la un moment dat. Avem nevoie de noi metode de comunicare, precum legăturile laser Starlink, și trebuie să ne aventurăm în afara zonei de confort a orbitei joase a Pământului, unde se află stația spațială. Toate aceste trei puncte au fost incluse în obiectivele pentru Polaris Dawn.

Jurnalist: Vreau să încheiem revenind la acea ieșire în spațiu. Care a fost cea mai mare diferență între ceea ce ați crezut că va fi și ceea ce a fost de fapt?

Jared Isaacman: Cred că antrenându-mă pe Pământ, am presupus că va fi mult mai mult o experiență vizuală. Acum, am fost în camere de vid la NASA și, știi, sunt cu siguranță familiarizat cu tranziția temperaturii și schimbările de presiune. Doar că nu mă așteptam ca totul să fuzioneze dintr-o dată și să fie o experiență emoțională atât de intensă, cred eu, fiind acolo. Pământul arăta cu siguranță frumos, așa cum te-ai aștepta. Dar apoi, privind în întunericul spațiului, am avut sentimentul că acesta este un mediu amenințător pentru oameni. Cu siguranță nu am evoluat pentru a fi aici, iar dacă vrem să fim aici, va trebui să muncim din greu pentru a deschide această ultimă frontieră. Asta a fost una dintre cele mai importante concluzii pe care le-am avut.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile